De salomonszegel staat weer in bloei

René Alblas

4 mei 2018 .

Een verrassende plant, die salomonszegel. Als het warm voorjaarsweer is, spuit de plant in een paar dagen tijd uit de grond. Hij kan wel 70 centimeter hoog worden. Daarna ontstaan de relatief kleine witte bloemetjes. Die zijn niet allemaal even groot. Aan een plant hangen namelijk mannelijke en vrouwelijke bloemen, de mannelijke zijn zo’n 5 millimeter langer.

Foto: Piet van de Wiel

De naam

Hoe komt deze plant aan zijn bijzondere naam? Waarom salomonszegel? De plant heeft een wortelstok waar ieder jaar een nieuwe stengel uitgroeit. Als deze bloeistengel in de herfst afvalt laat deze een litteken achter op de wortelstok. Dit litteken lijkt op een zespuntige ster die ook wel davidster wordt genoemd en bekend staat als het symbool van het Jodendom. Dit symbool zou in de oudheid het zegel van koning Salomo zijn geweest. Vandaar de naam.

Ook in het Frans, Duits of Engels komt koning Salomo voor in de naamgeving van deze plant.De Duitsers hebben er overigens ook nog een andere naam voor: Glöckchen unterm Dach.

De salomonszegel maakt deel uit van de aspergefamilie. In de Nederlandse bossen is deze plant volop te vinden, met name in het zuiden en oosten. En in mindere mate in de duinen. In België vind je hem vooral in de bossen van de Kempen en de Ardennen.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws