Maak een account aan en switch eenvoudig tussen jouw favoriete magazines


Vleermuistuintelling 2025 (23-25 mei): tel de vleermuizen in je tuin

Marloes Blom

20 mei 2025 .

vleermuistuintelling

De gewone dwergvleermuis (Pipistrellus pipistrellus) in actie

Vliegen er vleermuizen rond je huis? Doe dan op 23, 24 of 25 mei mee aan de Landelijke Vleermuistuintelling 2025. Zo help je mee aan onderzoek en steek je zelf ook wat op. Dankzij de handige Vleermuizenzoekkaart van de Zoogdiervereniging leer je eenvoudig verschillende vleermuissoorten herkennen.

Vleermuizen vliegen vooral in buurten met veel natuurlijk groen, water en een donkere nacht. Dus een buurt met niet teveel avond- en nachtverlichting: oftewel met weinig lichtvervuiling. Daarmee zijn de dieren een goede graadmeter voor hoe duurzaam en natuurrijk een buurt is, aldus de Zoogdiervereniging.

De Vleermuistuintelling: zo doe je mee

De Vleermuistelling vindt plaats op 23, 24 en 25 mei. De Zoogdiervereniging adviseert om op die dagen ’s avonds vanaf 21:45 uur buiten te zitten. Doe dat op een plek met vrij zicht op een stuk hemel zodat je ze ook daadwerkelijk ziet vliegen. En, zo tipt de vereniging: kies een plek waar je niet alleen de lucht ziet maar ook een boom of struiken; daar vliegt de vleermuis graag. Op tuintelling.nl kun je eenvoudig een nieuwe telling aanmaken, en zo doorgeven hoeveel vleermuizen je hebt gezien van welke soort. Let op: voer je tellingen in vóór maandag 26 mei 12.00 uur.

Vijf verschillende vleermuissoorten bij onze tuinen

Er leven achttien soorten vleermuizen in Nederland, aldus de Zoogdiervereniging. Die kun je echter niet allemaal vlakbij jouw huis zien vliegen. Tuintelling.nl beschrijft de vijf soorten vleermuizen die je zou kunnen zien:

  • de gewone dwergvleermuis: woont graag in spouwmuren en onder dakpannen, en jaagt ook in parken en tuinen
  • de laatvlieger: woont net als de gewone dwergvleermuis graag in spouwmuren en onder dakpannen, en jaagt ook in parken en tuinen
  • de gewone grootoorvleermuis: woont op rustige (oude) zolders en in holle bomen. Je treft hem vooral in oude tuinen, parken en bossen (met wat geluk)
  • de watervleermuis: woont liever in boomholten maar jaagt toch regelmatig vlak boven het wateroppervlak van vijvers in dorpen en steden
  • de rosse vleermuis: woont ook in boomholten, maar jaagt soms hoog boven een park of tuin op kevers en nachtvlinders

Hier zie je een overzicht van alle soorten vleermuizen in Nederland.

Lees ook:
2023 was het Jaar van de Meervleermuis.

vleermuistuintelling
De gewone dwergvleermuis (Pipistrellus pipistrellus). Foto iStock

Handige Vleermuizenzoekkaart

Om te weten welke vleermuis je hebt gezien kun je de Zoekkaart ‘Meest voorkomende vleermuizen in Nederland’ van de Zoogdiervereniging raadplegen. Aan de hand van de silhouetten en de manier waarop de vleermuis vliegt kun je zien welke soort het is. De illustratieve zoekkaart kun je hier gratis downloaden.

Nationale vleermuistelling
Een deel van de Vleermuizenzoekkaart. Kaart: Zoogdiervereniging Nederland

Meer lezen

Foto bovenaan: iStock 

Hart voor de natuur: klik hier voor  tips voor verantwoord fotograferen