Doe mee met de Tuinvlindertelling 2022

Paul Bohre

12-07-2022 00:00:00

Doe je komend weekend mee met de Tuinvlindertelling 2022? Van vrijdag 15 tot en met zondag 17 juli mag je zo vaak vlinders tellen als je wilt. Met de mooie weersvoorspelling zowaar geen straf!

Elke telling wordt gewaardeerd. Je mag dus zo vaak tellen als je wil! Maar één keer tellen is al voldoende om mee te doen. Meedoen is dit jaar extra makkelijk. Achter de schermen is hard gewerkt aan een nieuwe website waarop je jouw resultaten eenvoudig en snel kan doorgeven. Neem een kijkje op Tuintelling.nl en registreer je alvast!

Doe mee met de Tuinvlindertelling 2022

De atalanta is een van de grootste tuinvlinders. Een prachtsoort. Foto Agami/Wil Leurs

 

Doe mee met de Tuinvlindertelling 2022

Tuinvlinders tellen kost slechts een kwartiertje. En je helpt de Vlinderstichting om een beter inzicht te krijgen in de vlinderstand van Nederland. Hoe werkt het?

  • Tel zo vaak mee als je wilt. Het mag zelfs meerdere keren op een dag.
  • Kies het liefst een zonnig moment op de dag. Als het niet te warm is, kun je het beste tussen 11.00 en 15.00 uur gaan tellen, dan zijn de meeste vlinders actief. Maar als het heel heet is, kun je beter een moment voor 11.00 ‘ s ochtends of na 17.00 uur ’s avonds kiezen.
  • Loop een rondje door je tuin en noteer gedurende 15 minuten alle vlinders die je ziet.
  • Tel de waarnemingen niet bij elkaar op, want dan kan het zijn dat je bepaalde vlinders twee keer telt. Geef dus alleen het hoogste aantal door van een soort die je tegelijk hebt gezien. Bijvoorbeeld: je ziet eerst 3 dagpauwogen tegelijk. Tien minuten later zie je weer 2 dagpauwogen. Dan geef je door: 3 dagpauwogen.
Doe mee met de Tuinvlindertelling 2022

Met het mooie weer en de zuidenwind komen er vast meer trekkende distelvlinders onze kant op. Foto Agami/Wil Leurs

 

Vlinders herkennen

Ben je niet zo’n vlinderkenner maar lijkt het je wel heel leuk om hier aan mee te doen? Geen probleem, op de website van de Vlinderstichting vind je een mooie vlinderherkenningskaart, hierop vind je in één oogopslag de 22 meest voorkomende vlinders.

 

Boekentips

De ‘Zakgids Vlinders van de Benelux’ beschrijft alle soorten dagvlinders voor de hele Benelux, inclusief soorten die recent zijn waargenomen. Deze gids maakt het voor iedereen gemakkelijk om vlinders in de Benelux te herkennen, zowel voor beginners als gevorderden.

Nieuwe wandelgids vol vlinders

Ben je dol op vlinders én wandelen? Dan is de Roots-gids De mooiste VLINDER- & VOGELWANDELINGEN van Nederland echt iets voor jou. De wandelgids biedt 16 wandelroutes door de meest vogel- en vlinderrijke natuurgebieden van Nederland. Je bestelt het boek via Roots eenvoudig online.

 

Foto bovenaan: gehakkelde aurelia, Agami/Wil Leurs.

Recente Editie


Meer Nieuws