Eerste hulp bij zeehonden ja/nee?

Paul Bohre

4 April 2024 .

Afgelopen weekend lag er ineens een jonge zeehond op het strand bij Camperduin. Het gaat goed met de zeehonden in de Noordzee en dus zien we ze ook steeds vaker op de (drukke) stranden. De vraag rijst dan meteen: moet je zo’n dier laten liggen of eerste hulp bij zeehonden laten bieden?

Afgelopen zondagochtend wandelde ik samen met mijn vrouw aan het eind van de middag over het strand bij Camperduin. Daar is tegenwoordig een deel afgezet voor strandbroeders. In dat deel bevindt zich een stukje rustig strand en jonge duintjes. Terwijl we over het vrijwel verlaten strand richting noord lopen, zien we ineens een jonge zeehond vanaf het groene strand richting de zee kruipen. Hij is nog klein, maar ziet er fit uit. Wij gaan rustig zitten om te kijken wat hij gaat doen. Uiteindelijk besluit het jonge dier terug te keren naar het strand en gaat lekker liggen rollen in het zand. “Is dit normaal?”, vraagt mijn vrouw. “Moeten we niet bellen of dit dier opgehaald moet worden door de zeehondenopvang?” Wat is eigenlijk het protocol in dit soort gevallen vraag ik mezelf ook af? Jarco Havermans van Ecomare op Texel geeft raad.

Eerste hulp bij zeehonden ja/nee?
Zonnende jonge zeehond op het strand bij Camperduin. Foto: Paul Böhre

Eerste hulp bij zeehonden ja/nee?

  • Houd minstens 30 meter afstand tot de zeehond en honden aan de lijn. Jaag het dier zeker niet de zee in, zeehonden gaan bewust op het strand liggen.
  • Bel als je een zeehond op Texel vindt naar Ecomare (0222-317741) en buiten Texel naar Zeehondencentrum Pieterburen (0595-526526).
  • Een gekwalificeerde zeehondenwachter zal na melding ter plaatse gaan om het dier te beoordelen en waar nodig actie te ondernemen.

Laten liggen

Niet elke jonge zeehond heeft hulp nodig. Het dier op het strand bij Camperduin was een al wat grotere jonge grijze die zichzelf kon voeden. Dierverzorgers beoordelen eerst de situatie voor ze besluiten of ze een (pup/jonge) zeehond meenemen naar de opvang. Ze kijken naar de toestand van het dier, naar de waarschijnlijkheid dat de moeder ervoor zorgt, de plek waar hij ligt. Als ze inschatten dat de moeder terug zal komen om de pup te zogen of, als de zoogtijd voorbij is, dat de zeehond voor zichzelf kan zorgen, dan laten ze hem liggen. Ze komen wel regelmatig controleren hoe het met het dier gaat. De zeehond wordt dan met een kleur gemarkeerd, zodat bekend is dat het dier gezien is en onder observatie wordt gehouden. Buiten Texel gebeurt dit door zeehondenwachters van de andere opvangcentra.

Tip: maak een filmpje van het dier zodat verzorgers het geval ook op afstand kunnen beoordelen.

Laat jonge zeehonden met rust en houd zeker 30 meter afstand. Foto: Paul Böhre

Beoordelen door professionals

De dierverzorgers van Ecomare en de zeehondenwachters die in de rest van Nederland actief zijn, kunnen beoordelen of een jonge zeehond opgevangen moet worden. Als het dier geen hulp nodig heeft, is het veel beter hem te laten liggen. Zo wordt een pup niet onnodig wees gemaakt en zoekt de moederzeehond niet tevergeefs naar haar jong. Vorig jaar zijn er op veel plekken borden geplaatst met gedragsregels om de zeehonden te beschermen. Maar helaas worden ze vaak lastig gevallen door loslopende honden. Helaas mogen op de veel plekken op het strand de honden tot bepaalde tijden toch gewoon los lopen.

Zeehonden pup

Houd afstand

Zeehonden in de zogenaamde ‘banaanhouding’ zijn gezond. Ze zijn meestal alert en komen naar het strand om op adem te komen. Dat was hier bij Camperduin blijkbaar ook het geval. Hoe meer rust het diertje heeft, hoe groter de kans dat het gewoon verder kan leven in onze mooie, bijzondere Noordzee en niet naar een opvang hoeft. Jaag het dier niet terug de zee in, want ze rusten niet voor niets uit op het strand. Houd afstand en geniet.

Foto’s: Paul Böhre

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws