Zeldzame gestreepte pijlstaart op Texel

Paul Bohre

19 mei 2022 .

Op Texel is dinsdag een zeldzame gestreepte pijlstaart gevonden. Een prachtig getekende nachtvlinder, die normaal gesproken voorkomt in Zuid-Europa maar soms naar het noorden trekt. De vlinder heeft een spanwijdte van maar liefst 7 centimeter.

Tegen de gevel van een huis aan de Ruyterstraat in Oudeschild zat afgelopen dinsdagochtend een heel bijzondere vlinder. De bewoner, Frank Biesboer, herkende hem als gestreepte pijlstaart (Hyles livornica), een soort die normaalgesproken voorkomt in Zuid-Europa, Afrika en Azië. Hij meldde het beest, met een spanwijdte van een slordige 7 centimeter, met een foto op Waarneming.nl.

Via hen kreeg hij te horen er ook in Engeland de laatste dagen enkele waarnemingen van deze soort waren geweest. Toen de waarneming via de website van Waarneming.nl bekend werd, werd Frank gelijk gebeld door enkele fanatieke vlinderaars, maar helaas was de zeldzaamheid al gevlogen voordat er mensen konden komen kijken. Later op de dag bleek dat de vlinder ongemerkt naar binnen was gevlogen en konden de liefhebbers alsnog ’s avonds komen kijken bij Frank in de bijkeuken, waar hij aan de muur een plekje had gevonden.

Zeer zeldzame gestreepte pijlstaart op Texel

Frank wijst de gestreepte pijlstaart aan in zijn bijkeuken, een zeer bijzondere vondst! Foto Klaas de Jong

 

Zeldzame gestreepte pijlstaart op Texel

Kenmerkend aan deze vlinder is de smalle lichte diagonale band en opvallende witte aders op de voorvleugel. Foto Klaas de Jong

Zeldzame gestreepte pijlstaart op Texel

Pijlstaarten zijn doorgaans grote nachtvlinders die je maar zelden overdag ziet. De kleinere soorten zie je vaak wel overdag, zoals de glasvleugelplijlstaarten die nu op meer plekken in de duinen vliegen. De naam pijlstaart is afgeleid van het puntige uitsteeksel op het achterwerk van de rupsen.

De grootste in Nederland voorkomende pijlstaart is de ligusterpijlstaart met een spanwijdte tot wel 12 centimeter. De gestreepte pijlstaart is zeldzaam in Nederland. In 2002 waren er relatief veel waarnemingen, vooral op de Zeeuwse eilanden. De laatste waarnemingen dateren uit 2011 (Noord-Holland en Friesland) en 2012 (Friesland) en relatief veel uit 2016.

cover van Roots juni 2022Meer over nachtvlinders (en hun rupsen)

In het nieuwe juninummer van Roots staat een uitgebreid artikel over de rupsen van nachtvlinders, waaronder de pijlstaarten. Bestel de editie snel en makkelijk via onze webshop. Je ontvangt het nummer zonder verzendkosten (binnen Nederland) thuis.

 

Tekst en foto’s: Klaas de Jong, natuurgids op Texel.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws