Tv-tip vanaf 10 september: ‘Govert naar de kern van de aarde’

Marloes Blom

5 September 2023 .

kern aarde

Vind je planeten ook zo intrigerend – en de aarde al helemaal? Dan is ‘Govert naar de kern van de aarde’ echt iets voor jou: een nieuwe wetenschapsserie van Roots-columnist en wetenschapsjournalist Govert Schilling.

Alleen al in ons eigen Melkwegstelsel zijn de afgelopen jaren duizenden planeten ontdekt. De aarde lijkt echter de enige leefbare planeet te zijn. Hoe dat zit onderzoekt Schilling in zijn nieuwe wetenschapsserie ‘Govert naar de kern van de aarde’, vanaf 10 september op tv.  

Hij zoekt een antwoord op vragen zoals:

  • Hoe is de aarde ontstaan?
  • Hoe ziet het inwendige eruit?
  • Hoe werken continentverschuiving, gebergtevorming en vulkanisme?
  • Aan welke buitenaardse invloeden staat de aarde bloot?

Kernvraag is de vraag waarom juist de aarde de enige planeet lijkt te zijn die wemelt van het leven: dankzij een uniek samenspel van natuurkrachten.

Foto: NTR (C)

Spectaculaire landschappen en verbluffende uitzichten

In zes afleveringen bezoekt Schilling wetenschappers die onderzoek doen naar de aarde, op karakteristieke locaties in verschillende delen van de wereld. Als kijker krijg je daardoor spectaculaire landschappen en verbluffende uitzichten te zien. Govert, in het persbericht over zijn nieuwe serie: “Ik ben dol op Venus, Mars en Saturnus, maar door het maken van deze serie ben ik me pas goed gaan realiseren hoe bijzonder onze eigen thuiswereld is.”

Foto: NTR (C)
Foto: NTR (C)
kern aarde
Foto: NTR (C)

Wat: zesdelige wetenschapsserie Govert naar de kern van de aarde
Wanneer: vanaf 10 september tot en met 15 oktober, om 19.30 uur, NPO 2

Sterren kijken met Govert Schilling

Elke maand geeft Schilling in Roots kijktips voor de beste shows aan de sterrenhemel. De hoogtepunten in september, en meer over planeet Saturnus, vind je in Roots september.

Meer over het heelal

  • ’s Winters is halverwege de avond en vrij laag boven de zuidelijke hemel een zeer heldere ster zichtbaar. Dat is Sirius, ook wel Hondsster genoemd.
  • In 2021 werd de James Webb Space Telescope gelanceerd. Die levert aan de lopende band spectaculaire beelden, van planeten in onze kosmische achtertuin tot sterrenstelsels aan de rand van het heelal.

Foto bovenaan: NTR (C)

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws