Waarom is de maan die door de bomen schijnt eigenlijk rond?

Daniël Mulder

02-12-2021 00:00:00

hemellichamen

Nu pakjesavond nadert, hoor je kinderen weer ‘Zie de maan schijnt door de bomen’ zingen. Kijkend naar de maan aan de hemel  vraagt Roots zich af: waarom is de maan – net als alle andere hemellichamen – eigenlijk rond? Wetenschapsjournalist Govert Schilling geeft antwoord.

Foto: Carla Vermeend

Hemellichamen zoals zon, aarde en maan bestaan bij gratie van de zwaartekracht. Elk hemellichaam bestaat uit atomen. De zwaartekracht trekt die atomen zo dicht mogelijk naar elkaar toe. Anders gezegd: de zwaartekracht wil alle atomen in een zo klein mogelijk volume ‘persen’. En kleiner dan een bol kan nu eenmaal niet.

Probeer het maar eens met twee handen losse sneeuw: als je de sneeuw zo stevig mogelijk samenperst, krijg je vanzelf een ronde sneeuwbal. Alleen als een hemellichaam heel snel ronddraait, kan het een beetje afgeplat zijn, door de middelpuntvliedende kracht. Dat is bijvoorbeeld het geval met de reuzenplaneet Jupiter.

maan

Beeld: iStock

Meer natuurvragen

Meer natuurweetjes voor de feestdagen?

De Roots Natuuragenda 2022 (t.w.v. € 13,99) bevat iedere week een weetje en staat verder vol met een selectie van 108 prachtige natuurfoto’s van deelnemers aan de Roots Natuurfotowedstrijd 2021. De Roots Scheurkalender 2022 (t.w.v. € 15,99) bevat 365 full colour natuurfoto’s. Met elke dag een natuurweetje of quizvraag (met antwoord).

Je ontvangt de agenda óf scheurkalender 2022 nu cadeau bij een mini-abonnement op Roots. Je betaalt slechts € 17,50!”

Foto header: Jolanda Vlastuin

Recente Editie


Meer Nieuws