Meer dan 70.000 soorten bomen + de 10 mooiste foto’s van bossen

Daniël Mulder

3 November 2022 .

soorten bomen

Bomen zijn booming, zo valt te lezen in de nieuwe Roots van november, waarin we diep in het bos duiken. Een van de vragen die we hebben uitgezocht: hoeveel soorten bomen bestaan er over de hele wereld? Wetenschappers hebben ze geteld

Botanic Gardens Conservation International (BGCI) publiceerde in september 2021 de State of the World’s Trees. Daarin staat dat er 58.497 soorten bomen zijn op aarde. Naar schatting wordt zo’n 30 procent (ruim 17.000 soorten) bedreigd door de kap van bomen en andere vormen van verlies van leefgebied. Ook veranderingen in het klimaat spelen een rol. Bijna 60.000 boomsoorten dus, dat klinkt veel. Maar vrij recent werd duidelijk dat het er mogelijk meer zijn.

Ruim 73.000 soorten bomen

Een ander recent onderzoek (uit januari 2022) schat namelijk dat er 73.300 boomsoorten op onze planeet staan. Dat zijn er ruim 13.000 meer dan State of the World’s Trees meldt. Hoe dat kan? Ten eerste is het een schatting en ten tweede moeten er nog ruim 9.000 soorten worden ontdekt, en ten derde is van dat aantal een derde zeer zeldzaam, zo schrijft een team van wetenschappers in Proceedings of the National Academy of Sciences.

Grofweg 40 procent van de onontdekte boomsoorten bevindt zich waarschijnlijk in Zuid-Amerika. Dit is ook het continent met het hoogste geschatte aantal zeldzame boomsoorten (ongeveer 8200) en het hoogste geschatte percentage van endemische boomsoorten (49 procent).

Bomen zoeken

De wetenschappers komen tot deze conclusie door voor bijna elk bos te inventariseren welke bomen er staan. Ze combineerden individuele tellingen van het Global Forest Biodiversity Initiative tot één enorme wereldwijde dataset van boomgegevens, de grootste die tot nu toe bekend is. Hij omvat momenteel meer dan 38 miljoen bomen, verspreid over negentig landen en honderd gebieden.

Lees meer over bomen in het novembernummer van Roots waarin een 8 pagina’s tellend artikel staat.

Roots zocht de 10 mooiste bossenfoto’s van lezers bij dit nieuws:

boomsoorten

Foto: Dennis Mulder

 

boomsoorten

Foto: Ronald van Dijk

 

Foto: Olha Rohulya

 

boomsoorten

Foto: Martin in de Wal

 

Foto: Jelle Barentsz

 

boomsoorten

Foto: Dirk De Beuckelaer

 

boomsoorten

Foto: Am Maas

 

Foto: Piet van de Wiel

 

Foto: Bert Kok

 

boomsoorten

Foto: Piet van de Wiel

Meer over bossen en bomen

Foto bovenaan: Melchert Meijer zu Schlochtern

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws