Wat een vraag: hoe ontstaan ijsbloemen op de ramen?

redactie

9 februari 2021 .

IJsbloemen

Stel je leukste natuurvraag aan Roots, dan zoeken wij het voor je uit. En omdat het komende dagen flink gaat vriezen, gaan we op zoek naar het antwoord op deze vraag: hoe ontstaan ijsbloemen op de ramen?

IJsbloemen zijn prachtige structuren, opgebouwd uit waterdamp dat tegen een koude ruit als ijs kristalliseert. Als het buiten flink vriest, dan koelt ook een raam af tot onder het vriespunt. Wanneer binnen een relatief hoge luchtvochtigheid heerst, kan de waterdamp in de lucht overgaan in ijs. Het eerst gebeurt dat op plaatsen waar een krasje of een stofje op de ruit zit. Is een kristalletje eenmaal gevormd, dan fungeert dat als aangroeipunt voor nieuwe kristallen.

Foto: Marieke van der Doef

IJsbloemen & ijsvarens

Temperatuur en oppervlakteruwheid zijn van invloed op de vorm. De verder uitgroeiende kristallen lijken vaak op varens of veren. Soms waaieren ze uit tot ingewikkelde figuren, maar in de volksmond noemen we ze altijd ijsbloemen. Vroeger zag je ze veel vaker, omdat ramen toen nog niet van dubbel glas waren. Die koelen aan de binnenkant meestal niet ver genoeg af, waardoor ijsbloemen uitblijven.

In deze video kun je mooi zien hoe ijsbloemen groeien op de ramen:

Nog 3 ijzige natuurvragen

  • Waarom is sneeuw wit?
  • IJshaar is een bijzonder en kunstzinnig natuurfenomeen…
  • IJs is bevroren water, dat weet iedereen. Maar minder bekend is hoe deze wereld van natuurglas precies ontstaat. Want niet alleen de temperatuur bepaalt of er ijs ontstaat, het water zelf speelt ook een rol.

 


Meer Nieuws