Jacobskruiskruid: mooi maar gevreesd

redactie

1 augustus 2013 .

Overal kleuren weides en natuurgebieden weer geel op dit moment. Dat komt onder andere door het jacobskruiskruid. Dat is geen lekker plantje. Het bevat zogenaamde pyrrolizidine-alkaloïden die voor de meeste zoogdieren, inclusief de mens, giftig zijn. Het gif tast de lever aan en kan bij grote consumptie zelfs tot de dood leiden.

Het lastige is dat deze inheemse plant overal de kop opsteekt. Het is een echte pioniersplant, dus in gebieden waar de grond wordt verschraald om bijvoorbeeld nieuwe natuur aan te leggen ziet het binnen de kortste keren geel van het Jacobskruiskruid.

Paarden en koeien zijn normaal gesproken niet geïnteresseerd in het plantje, maar via het hooi kunnen ze het toch binnen krijgen. Gelukkig is een kleine hoeveelheid van het Jacobskruiskruidgif wel te overwinnen. Schapen eten de plant spontaan maar lijken er beter tegen te kunnen.

Natuurbeschermers zijn het er niet over eens wat de beste methode is om het kruid te bestrijden. Sommigen kiezen voor extra vaak maaien, anderen wijzen erop dat het zaad dan toch aanwezig blijft en dat kan nog 10 jaar lang ontkiemen.

Vast staat wel dat de plant uiteindelijk ten onder gaat aan zijn eigen succes. Na een aantal bloeiseizoenen heeft de plant een hoeveelheid bodenschimmels veroorzaakt die er op hun beurt weer voor zorgen dat het Jacobskruiskruid verzwakt en zelfs helemaal verdwijnt.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws