Over de wonderlijke voortplanting van de Japanse dwerginktvis

Marloes Blom

2 maart 2023 .

Japanse dwerginktvis

De eitjes worden in nette rijen gelegd. Foto: Tony Wu/NPL

Ze zijn slechts 5 tot 20 millimeter groot, maar onderwaterfotograaf Tony Wu wist de Japanse dwerginktvisjes prachtig vast te leggen tijdens hun wonderlijke voortplantingsritueel. De unieke foto’s zie je in Roots maart, online vast een voorproefje.

De klasse van koppotigen, oftewel de inktvissen, kent wereldwijd vele honderden, vaak fascinerende soorten – van onze eigen zeekat in de Noordzee tot de prehistorische nautilussen die in de diepzee leven. Sommige zijn gigantisch groot, zoals de octopus genaamd reuzenkraak, die wel 70 kilo kan wegen. Of de 14 meter lange pijlinktvis met de toepasselijke Nederlandse naam kolossale inktvis.

De aller-allerkleinste dwerginktvis: de Japanse dwerginktvis

Aan de andere kant van het spectrum vinden we de heel veel kleinere dwerginktvisjes, waarvan er eentje de aller-allerkleinste is: de Japanse dwerginktvis. Groter dan 2 centimeter wordt hij sowieso niet, maar er zijn ook volwassen exemplaren van nog geen 5 millimeter. Toch wist de Japanse onderwaterfotograaf Tony Wu de kleine beestjes te vinden, te fotograferen en ook nog eens hun wonderlijke gedrag vast te leggen.

Lees & bekijk ook:

Liefdevol eieren afzetten

Zo fotografeerde hij onder meer hun jacht-techniek. De dwerginktvisjes besluipen schaaldieren, grijpen ze met hun kleine armpjes en immobiliseren ze met gif. Op een van Wu’s foto’s heeft een inktvis zijn armen om een klein spookkreeftje gewikkeld, zich intussen vastklampend aan een sprietje zeegras. Dat is nodig vanwege de sterke golfslag, die het diertje op zijn beurt heel handig gebruikt om zijn prooi door elkaar te schudden voor de genadeslag.

Na het injecteren van spijsverteringsenzymen zuigt de inktvis de ontstane eiwitshake van zijn prooi op, waarna hij de lege schil weggooit. Maar écht interessant werd het toen Wu de diertjes betrapte in hun voortplantingsritueel (in februari/maart), waarbij het vrouwtje zich aan een grassprietje vastzet via een kleeforgaan op haar rug om op het zeegras eitjes vast te zetten.

Japanse dwerginktvis
De eitjes worden in nette rijen gelegd. Foto: Tony Wu/NPL

Wil je meer zien van & weten over deze bijzondere inktvis? De volledige reportage staat in Roots maart.

Meer lezen

De dekenoctopus heeft een ‘cape’ in de kleuren van de regenboog – en hier zie je ‘m op video
Ken je de prachtige ‘glazen’ octopus al?

Wat je leest in Roots november:

  • November + treevember: aanpoten!
  • Successtory: de oehoe
  • Herfstwandelen in het spoor van de Hierdense Beek (+ routekaart)
  • Natuurommetje bij Zuidlaren
  • De mooiste lezersfoto’s van eekhoorns
  • Film ‘Het wilde België’: in gesprek met de maker
  • 11x pretty in pink, van zoutmeer tot roze dolfijn

En nog veel meer. Bestel deze Roots snel – binnen Nederland betaal je geen verzendkosten.

Tekst: Koen Moons


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws