Kijktip: ‘Tegenlicht’ over de strijd om het klimaat

Daniël Mulder

20 November 2015 .

De aarde is sinds begin 20ste eeuw gemiddeld 0,85 graad warmer geworden. Op sommige plekken bleef de temperatuur stabiel, terwijl op plekken rond de Noordpool het kwik met gemiddeld 9 graden steeg. Door de CO2-uitstoot te verminderen kan de mondiale temperatuurstijging worden bestreden. In Tegenlicht komt zondagavond, met oog op de Klimaattop, de Amerikaanse econoom Jeffrey Sachs aan het woord. Hij wil de dat de aarde voor 2050 niet meer dan twee graden Celsius opwarmt.
IJspatronen
Sachs heeft in de aanloop naar de Klimaattop in Parijs (30 november t/m 11 december) een team van internationale wetenschappers verzameld. Aan de hand van innoverende fossielvrije projecten in China, Canada en de Verenigde Staten laten zij zien hoe landen hun CO2-uitstoot kunnen verminderen. Dit alles om de gemiddelde mondiale temperatuurstijging beneden de 2 graden Celsius te houden.

Dit doel is in zijn ogen cruciaal omdat overschrijding van deze extra 2 graden Celsius ernstige gevolgen voor de aarde kan hebben. Tegenlicht volgt de verschillende wetenschappers langs bijzondere fossielvrije projecten in China, Canada en de Verenigde Staten. Ook wordt Sachs gevolgd bij zijn lobby om politici over de hele wereld van zijn missie te overtuigen.

Tegenlicht, zondag 22 november, 21.05 uur. NPO 2

Foto: Edwin Giesbers

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws