Mierenbruiloft in de lucht

Paul Bohre

19 juli 2023 .

De komende weken, vooral tijdens warme zonnige dagen, krijgen ze het op hun heupen: dan gaan de mieren weer vliegen. Je ziet het vooral aan de grote groepen meeuwen die dan massaal op ze gaan jagen. Dit wordt wel de mierenbruiloft in de lucht genoemd, een bijzonder natuurfenomeen.

Je zult het net zien, zit je op je terras op een warme dag van het zonnetje te genieten, komen er ineens hele zwermen mieren met vleugels tussen je terrastegels vandaan. Waarom krijgen ze ineens vleugels, waarom gaan die mieren in godsnaam de lucht in? Normaalgesproken kunnen mieren toch helemaal niet vliegen?

Mierenbruiloft
Grote zwermen rondvliegende en happende meeuwen zijn een goede indicatie voor massaal vliegende mieren. Foto: Paul Böhre

Mierenbruiloft in de lucht

Tijdens de paartijd, die duurt van eind juni tot en met september, krijgen deze beestjes deels wel degelijk vleugels. Het is het moment dat een nieuwe koningin haar nest verlaat. Gevolgd door werkelijk vele duizenden gevleugelde mannetjes, die achter de koningin aan gaan met maar een doel: haar te bevruchten. En als dat gelukt is, valt het mannetje dood neer. Dit wordt ook wel de mierenbruiloft in de lucht genoemd.

Mierenbruiloft
Het eerst worden bredere gleuven tussen de stoeptegels gegraven, zodat de mieren met vleugels er doorheen kunnen. Foto: Paul Böhre

25 jaar oud

De bevruchte koninginnen zoeken daarna een nieuwe plek op om een nest te maken. En zo’n nest kan lang blijven bestaan, een koningin kan namelijk wel 25 jaar oud worden! Gedurende al die jaren heeft ze genoeg bevruchte eitjes bij zich om nieuwe werksters, mannetjes en koninginnen te maken. Wanneer de koningin het loodje legt, gaat gelijk het hele nest dood.

Profiterende vogels

De vliegende mieren kom je zomers massaal tegen wanneer het mooi weer is. Ze hebben namelijk een hekel aan kou en regen. Zoals nu eind juni. In de dagen voor de ‘bruidsvlucht’ beginnen de mieren al met de voorbereidingen. Je kunt dan tussen je terrastegels zien dat de mieren grotere gaatjes maken waar ze uit kunnen kruipen. Er moet immers een mier met vleugels doorheen passen. Dit natuurfenomeen treedt op tot in september, afhankelijk van het weer en wanneer de nieuwe koningin uitvliegt. Verschillende soorten vogels profiteren van de enorme aantallen vliegende mieren in de lucht. Er wordt op ze gejaagd door krioelende meeuwen, (gier) zwaluwen, maar ook spreeuwen en kauwen doen een poging om ze in de lucht te vangen. Ook dat is een spectaculair gezicht. Hou je terras of stoep en de lucht dus de komende tijd in de gaten om dit bijzondere fenomeen te zien!

Wat een vraag: je ooit wel eens afgevraagd hoe en wanneer mieren slapen?

Sterk staaltje van ontsnappingskunst: deze mieren rollen weg bij gevaar.

Wat je leest in Roots november:

  • November + treevember: aanpoten!
  • Successtory: de oehoe
  • Herfstwandelen in het spoor van de Hierdense Beek (+ routekaart)
  • Natuurommetje bij Zuidlaren
  • De mooiste lezersfoto’s van eekhoorns
  • Film ‘Het wilde België’: in gesprek met de maker
  • 11x pretty in pink, van zoutmeer tot roze dolfijn

En nog veel meer. Bestel deze Roots snel – binnen Nederland betaal je geen verzendkosten.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws