Mini-walvis voor onze kust

Paul Bohre

23 February 2023 .

De afgelopen dagen worden er geregeld bruinvissen gezien voor de kust. De bruinvis is de meest voorkomende mini-walvis voor onze kust. Als je met een verrekijker de zee afzoekt, zie je vooral af en toe zijn donkere rugvin boven water komen.

Al enige dagen worden er meerdere bruinvissen langs de Zuidpier van IJmuiden gezien. In het weekend heb ik tijd om er zelf naar te zoeken. Onderweg betrekt de lucht helaas snel, en eenmaal in IJmuiden komt de regen met bakken uit de hemel. Heb ik dan toch de verkeerde dag uitgekozen? Op mijn mobiel check ik snel Buienradar.nl, waarop ik zie dat het over een uur droog zal zijn boven de pieren van IJmuiden. Na wat koffie uit de thermoskan en een vervroegde lunch besluit ik het er op te wagen. Terwijl ik in hondenweer richting de Zuidpier wandel, kom ik uiteraard niemand tegen. Ik ben waarschijnlijk de eerste die vandaag überhaupt dit immense stenen bouwwerk oploop.

Mini-walvis voor de kust

Bruinvissen worden volwassen tussen 3 en 6 jaar en krijgen 1 kalf per 1-2 jaar. Foto: Roots archief

Synchroonzwemmers

Halverwege de drie kilometer lange kolos blijkt dat Buienradar niet gelogen heeft, het wordt droog. Terwijl ik net voorbij de bocht op driekwart van de pier loop, zie ik zomaar uit het niets vier bolle zwarte ruggetjes met daarop stompe driehoekige rugvinnen boven water zie uitsteken. BRUINVISSEN! Twee exemplaren duiken ineens op zo’n dertig meter afstand voor me op: zwijgzaam zwemmen ze gebroederlijk naast elkaar op. Als synchroon zwemmers komen ze steeds tegelijkertijd boven, om vervolgens exact tegelijk met een soort rollende beweging weer onder water te duiken. Daarbij zijn hun ronde koppen, donkere ruggen en lichtgrijze flanken mooi te zien. Even later zijn ze verdwenen. Verbijsterd sta ik naar een lege zee te staren. Ik heb ze gewoon gezien, ongelooflijk.

Mini-walvis voor onze kust

Een half uur later zijn ze er ineens weer, en laten ze zich nog een tijdje te bekijken, zij het wel wat verder weg. Langzamerhand komen er wat meer mensen aanwandelen. Ze hebben alleen oog voor zichzelf, of voor hun medewandelaar. Zien niets van de bruinvissen. De dieren drijven steeds verder af, kiezen uiteindelijk het ruime sop. Een ervan springt nog even een stukje uit het water, wat ze eigenlijk maar hoogst zelden doen. De Pier van IJmuiden is een van mijn favoriete plekken om vogels en zeehonden te kijken, maar met de waarneming van deze bruinvissen (kleinste soort walvis in de Noordzee) heeft deze kolos in zee me wel een hele mooie nieuwe natuurbeleving gegeven. Dankbaar loop ik terug, breed glimlachend. Dit neemt niemand me meer af!

Ook voor de kust van Camperduin (eigen waarnemingen), Texel (vanaf de boot in het Marsdiep!), Den Helder, voor de Zeeuwse kust en op de Oosterschelde worden geregeld bruinvissen waargenomen. Check Waarneming.nl voor recente meldingen.

Je kunt in Zeeland ook naar bruinvissen luisteren!

Ook de bultrug wordt steeds vaker gezien in de Noordzee!

Vind je een bruinvis of ander zeezoogdier op het strand, meld dit dan bij de Stichting SOS Dolfijn.

Kijk hier naar een leuk filmpje over de bruinvis, die niet bruin is en al helemaal geen vis…. Ze lijken eigenlijk veel meer op een dolfijn.

Foto bovenaan: archief Ecomare

Wat je leest in Roots november:

  • November + treevember: aanpoten!
  • Successtory: de oehoe
  • Herfstwandelen in het spoor van de Hierdense Beek (+ routekaart)
  • Natuurommetje bij Zuidlaren
  • De mooiste lezersfoto’s van eekhoorns
  • Film ‘Het wilde België’: in gesprek met de maker
  • 11x pretty in pink, van zoutmeer tot roze dolfijn

En nog veel meer. Bestel deze Roots snel – binnen Nederland betaal je geen verzendkosten.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws