Meer dan 50.000 molshopen geteld in het Mollenweekend

Adinda van Kuijk

14 February 2020 .

mollen tellen

Afgelopen weekend riepen de Zoogdiervereniging, Vroege Vogels, Natuurpunt en de Jaarrond Tuintelling iedereen op om mee te doen met mollen tellen. Het Mollenweekend vond voor de tweede keer plaats en de telling blijkt een succes. Maar is het ze ook gelukt beter zicht te krijgen op de verspreiding van de mol? 

Waar heb je de grootste kans om mollen te tellen? De sporen van mollen vind je vooral in weilanden, parken en tuinen, maar je vindt ze ook verscholen in het bos. Door het hele land zijn in het Mollenweekend mollen(sporen) doorgegeven. Mollen zijn overigens ook goede zwemmers. Toch zijn er geen waarnemingen op de Waddeneilanden gemeld. In totaal zijn meer dan 5000 waarnemingen ingevoerd. Dit zijn er ongeveer 1500 meer dan de eerste editie vorig jaar.

mollen tellen

Beeld: Jelger Herder

Aantal mollen

Wist je dat één mol wel tientallen molshopen kan maken? Het is daarom niet te achterhalen hoeveel mollen er precies geteld zijn. Het aantal molshopen dat een mol maakt heeft o.a. te maken met de hoeveelheid voedsel in de bodem en de weersomstandigheden.

Meer weten over de mol?

Natuurjournalist Monica Wesseling vertelt je hoe een mol zijn weg in het donker vindt en hier lees je meer over de typische kenmerken van het zoogdier.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws