Op hertensafari met een elektrische landrover

Paul Bohre

26-06-2015 00:00:00

DOOR: PAUL BÖHRE

Soms voel je je als redacteur echt uitverkoren. Word je uitgenodigd door Nikon Nederland, om samen met Staatsbosbeheer gedurende ‘Het gouden uur’ dan de dag op hertenfotosafari te gaan door de duinen bij Noordwijk. En dat ook nog eens in een van de drie elektrische Landrovers die zij mogen gebruiken. Een unieke pilot in de wereld: er rijden er slechts tien van rond op de wereld. En drie daarvan staan nu in de duinen van Noordwijk, Nederland, op ons te wachten. Noordwijk. Of all places. Daar komt nog bij: het duin is mijn favoriete landschap. Ik weet eigenlijk niet eens waarom, maar ik word er altijd blij van. Zelf kom ik al mijn hele leven met grote regelmaat in de Amsterdamse Waterleiding Duinen, net onder Zandvoort. Maar het duingebied bij Noordwijk, kortweg ‘Hollands Duin’ genoemd, is geheel nieuw voor mij.

Na tips van fotograaf en winnaar van de Frans Lanting Award 2014, Benjamin van der Spek, en beladen met topcamera’s en dito lenzen van Nikon (heel toevallig fotografeer ikzelf ook met een (bescheiden) Nikon) gaan we rond 20.00 uur op pad.
Dan doen we niet voor niets juist op dat tijdstip: overdag is het licht te hard, zeker in de duinen, een half uur voor zonsopkomst of –ondergang tot een half uur erna noemen natuurfotografen ook wel het ‘blauwe uur’ of het ‘gouden uur’. Bij macrofotografie kun je dan ook goed een flitser gebruiken.

Gedurende twee-en-een-half uur slechten we de blanke toppen der duinen rond de Langevelderslag. Een zeer breed duingebied, voor mij is het dus volop genieten. Toegegeven: de damherten ken ik onderhand wel, maar echt vervelen doen ze nooit. Het stikt ervan: overal lopen groepjes tussen de duindoorns. “Het zijn de jonge mannetjes en oude mannen afkomstig uit de Waterleiding Duinen”, vertelt boswachter Mark Kras. “In de nabijgelegen Amsterdamse Waterleiding Duinen leeft de hoofdpopulatie: de hindes en sterke herten (de mannetjes). Daaromheen zwerven groepjes jonge en oude (uitgerangeerde) mannen rond. Ze krijgen net een nieuw gewei, bastgewei genoemd. In het zachte avondzonnetje lichten ze als fluweel op.” Maar het ‘echte’ doel van deze ‘Big Five-excursie’ is het vinden en liefst fotograferen van een ree.

Het spotten, maar helemaal het fotograferen daarvan is een echte uitdaging voor de deelnemers. En… we krijgen er drie te zien. Maar fotograferen is een ander verhaal.
Door het zachte geluid van de elektrische Landrovers kunnen we ze redelijk dicht benaderen. “Een ree is veel schuwer dan een damhert. De auto biedt eigenlijk de ideale schuilhut voor een natuurfotograaf”, fluistert Van der Spek ons toe. Vlak voor donker zien we er een prachtig bovenop een duin staan. Het licht wordt snel minder, omdat de bewolking toeneemt. Maar het blijft spannend tot de laatste minuut als het echt donker wordt. En precies dan staat er even een vos midden op de weg. Te snel voor onze lenzen hem kunnen vatten, rent hij een duin op. Ik krijg hem nog net even mooi in de verrekijker. Zie hem even in de lucht springen, zijn staart wappert omhoog. Een beeld dat nu, de volgende dag dat ik dit schrijf, nog steeds op mijn netvlies staat. Wat een ervaring. Met dank aan Nikon en Staatsbosbeheer.

Wil je ook een keer mee op safari met een elektrische Landrover? Met name in augustus zijn er nog plekken vrij. Boek dan hier.

Hier vind je meer info.

Recente Editie


Meer Blog