Op nachtdierensafari

Paul Bohre

18-06-2018 00:00:00

Nachtzwaluw

Als wij naar bed gaan, worden de nachtdieren actief. Hoe korter de nacht, hoe drukker het is. Nachtvlinders zijn dan op zoek naar nectar, elkaar en (daarna) een plekje om hun eieren af te zetten. Wil je zelf nachtdieren horen en zien, ga dan mee op nachtdierensafari.

 

In de Schoorlse Duinen zijn de afgelopen paar jaar al bijna 500 soorten nachtvlinders waargenomen. En dat trekt ook andere liefhebbers aan. Nachtzwaluwen en vleermuizen jagen langs de bosranden en boven de heidevelden op zoek naar lekkere hapjes. Op 23 juni organiseert de nachtvlinder werkgroep van de KNNV in samenwerking met Staatsbosbeheer een nachtexcursie, zodat je zelf kunt meegenieten.

Op nachtdierensafarie

Op de lamp en laken komen prachtig gekleurde nachtvlinders af, zoals deze klein avondrood. Foto: Paul Böhre

 

Laken en lamp

In het duin staat op vier plekken een lamp met een laken om nachtvlinders te lokken als het echt donker is. Bij elke lamp staat een deskundige om meer te vertellen over de nachtvlinders die te zien zijn. In de schemering voorafgaande aan de donkerte zijn er wandelexcursies in de omgeving om te kijken en luisteren naar nachtzwaluwen en vleermuizen.

Op nachtdierensafari

Tegen de schemer maak je kans op het horen en misschien wel zien van de nachtzwaluw. Foto: Staatsbosbeheer

 

Op nachtdierensafari

We verzamelen om 21:30 uur bij Buitencentrum Schoorlse Duinen aan de Oorsprongweg 1. Na een korte introductie ga je op de fiets of wandelend onder leiding van een gids het duin in naar het excursiegebied. Als het pas echt donker is zijn de nachtvlinders goed te zien het wordt dus een latertje. Of de nachtvlinders, de vleermuizen of de nachtzwaluwen zich laten zien is afhankelijk van het weer en de temperatuur. Roots redacteur Paul Böhre fietst mee met de nachtzwaluwexcursie.

 

Wil je mee, klik dan hier

Recente Editie


Meer Dieren