Wat een vraag: wie heeft er op deze plant gespuugd?

Daniël Mulder

2 mei 2022 .

Schuimbeestje

Stel je leukste natuurvraag aan Roots, dan zoeken wij het voor je uit. Deze bijvoorbeeld: wie heeft er op deze plant gespuugd? Bioloog Geert-Jan Roebers, die voor Roots jaarlijks de Scheurkalender maakt, zocht het uit. Het schuimbeestje blijkt de dader.

Het schuim dat je vooral in mei op planten kunt vinden, is gemaakt door de larven van het schuimbeestje, ook wel spuugbeestje of schuimcicade genoemd. Deze groene insectjes zuigen sap uit de plant, voegen daar nog wat aan toe en blazen er dan lucht in. De schuimige massa die zo ontstaat, geeft de kwetsbare larven bescherming.

Foto: Mart van der Zwan

Omdat de klodders vooral in mei verschijnen en in die maand de koekoek ook weer te horen is, zochten mensen daar vroeger een verband tussen. Ze dachten dat de vogel in de planten spuugde en noemden het schuim koekoeksspog. Je vindt het schuimbeestje vooral op echte koekoeksbloem, brem, gras, brandnetel, fluitenkruid, klimop, kleefkruid (zie foto bovenaan) en lavendel.

Foto: Am Maas

Meer over het schuimbeestje

Meer schuimige natuurvragen

  • Hoe komt de koekoeksbloem aan zijn naam? Een verklaring waarom de roze bloem naar de vogel is genoemd, ligt mogelijk in het feit dat het begin van de bloeitijd ongeveer samenvalt met de tijd dat de koekoek zich weer laat horen. Een andere verklaring is dat in de planten vaak koekoeksspog te vinden is.
  • Hoe ontstaat boomschuim aan de voet van een boom? Lees hier het antwoord.
  • Bij harde wind in het voorjaar kun je op het strand grote hoeveelheden schuim vinden, vooral als het eb is. Strand- en zeespecialist Hans Adema vertelt hoe het schuim ontstaat.

In de rubriek Wat een vraag beantwoorden de experts van Roots elke maand de leukste natuurvragen. In het nieuwe meinummer van Roots vind je de antwoorden op 11 leuke natuurvragen. Bestel de editie van mei snel en makkelijk  via onze webshop. Je ontvangt het nummer zonder verzendkosten (binnen Nederland) thuis.”

Foto bovenaan: Geert-Jan Roebers


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Blog