Schoorls wandelboekje

Paul Bohre

7 July 2022 .

Recent verscheen een tweede herziene druk van het Schoorls wandelboekje, samengesteld door Schorelaar Jos Veel. Veel heeft honderden (kinder-)excursies begeleid in dit prachtige natuurgebied. Alle informatie die hij in die jaren verzamelde is samengevat in dit handzame gidsje, compleet met 11 wandelingen en een MTB route.

Steeds meer mensen ontdekken de Schoorlse Duinen als wandelgebied. Sinds de coronatijd ook opvallend veel jonge mensen. Iedere keer als ik de duinen intrekt, kom ik op de gekste plekken wandelaars tegen. Ook al omdat vele wandelpaden vrijwel het hele gebied doorkruizen. Je ervaart er vrijwel direct een gelukzalig gevoel als je hier rond hobbelt. Deels door de immer frisse zeellucht, in combinatie met de onvermijdelijk dennengeuren (er staan er hier zo’n 5 miljoen!). Maar ook zeker de vele vergezichten. Onder andere vanaf de Catrijper Nok, met zijn 55,4 meter het hoogste duin van Noord-Holland.

Schoorls wandelboekje

Je waant je even op de ‘Wuthering heights’, zo leeg en ruim is het duingebied hier. Foto Paul Böhre

 

Ieder dag is hier anders

Jos Veel is een ervaren rot in het ‘natuurvak’. Van het kweken van volièrevogels tot vogels in de vrije natuur: hij is een echte liefhebber. En wandelaar. “Je bent buiten in de natuur en alles is iedere dag anders, het verschilt waar je loopt en op welk moment van de dag of het seizoen. Je maakt je hoofd leeg van alle beslommeringen en hoe meer je van de natuur weet, hoe meer je ontdekt. Iedere dag is anders. De spanning van wat ga ik nu weer zien of beleven!”

Schoorls wandelboekje

Grote kans dat je onderweg het draakje van de duinen tegenkomt: de zandhagedis. Foto Paul Böhre

 

Schoorls wandelboekje

Het boekje (172 pagina’s) begint met 25 informatieve columns. Over de enorme waterbel die hier onder de duinen zit, het bijzondere zand. De schone lucht. Hoe de bloemkoolwolken ontstaan. Maar gaat ook over de papegaai van het duingebied: de kruisbek. De boomleeuwerik, een van de icoonsoorten hier. Van bijzondere blauwvleugelsprinkhanen tot de kleurrijke mostapijten (ruim 200 soorten!). Wie het gebied op eigen houtje wil verkennen, kan kiezen tussen 11 wandelroutes door het gebied, en een MTB route. Ze starten vanaf diverse ingangen vanuit de zeven buurtschappen rondom Schoorl (merlets genoemd, naar de merel). Met een maximale duur van circa vier uur een prima begin om dit duingebied eens zelf te ervaren. Geniet ervan!

 

Het Schoorls wandelboekje is in eigen beheer uitgegeven en te koop in het Buitencentrum Schoorlse Duinen voor € 19,95. Meteen ook een prima startpunt van diverse wandelroutes. Of te bestellen via [email protected]

 

Aanrader qua wandelperiode: in de loop van augustus staat de struikheide weer volop in bloei in de Schoorlse Duinen.

Op andere plekken wandelen? Kies uit een van de vele Roots wandelroutes!


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws