Sint-jacobsvlinder of sint-jansvlinder?

Paul Bohre

10 July 2023 .

Veel natuurliefhebbers hebben moeite om de sint-jacobsvlinder en sint-jansvlinder uit elkaar te houden. Zoek de verschillen! En bekijk ook de video waarin de verschillen tussen beide nachtvlinders duidelijk worden uitgelegd.

Sint-jacobsvlinder of sint-jansvlinder

In mei en juni is de sint-jacobsvlinder een regelmatig voorkomende soort die ook in het binnenland wordt gezien. Van juni tot en met augustus vliegt de sint-jansvlinder, en hoewel ze niet eens familie van elkaar zijn worden deze twee vaak door elkaar gehaald. Beide zijn overdag actieve nachtvlinders en van beide zijn de basiskleuren zwart en rood, dus enige gelijkenis is er wel, maar toch zijn het heel verschillende vlinders met eigen kenmerken, waardoor ze goed te onderscheiden zijn.

Sint-jakobs of sint-jansvlinder
De sint-jacobsvlinder heeft heeft een kleine rode vlek en een rode streep op de donkere vleugels. Foto: Paul Böhre

Spinneruil

De sint-jacobsvlinder (een spinneruil) kwam vroeger vooral in de duinen voor, maar is zich de laatste tientallen jaren sterk aan het uitbreiden. De plant waar de rupsen op zijn gespecialiseerd, jacobskruiskruid, is ook op veel meer plaatsen aanwezig dan vroeger. Het is een giftige plant en de rupsen slaan die gifstoffen op in hun lijf en zijn dus zelf ook giftig. Met hun felle geelzwarte tekening, waaraan ze de naam zebrarups te danken hebben, laten ze dat ook duidelijk weten aan de vogels. De jakobsvlinder heeft een kleine rode vlek en een rode streep op de donkere vleugels. De achtervleugel, die je pas ziet als de vlinder gaat vliegen, is ook fel rood.

sint-jansvlinder
De sint-jansvlinder vliegt nu en heeft zes opvallende rode stippen (bloeddrupjes) op de vleugels. Foto: Paul Böhre

Bloeddrupje

De sint-jansvlinder, familie van de bloeddrupjes (Zygaenidae) is ook zwart van grondkleur, maar deze vlinder heeft zes opvallende rode stippen op de vleugels. De achtervleugel valt veel minder op dan bij de sint-jakobsvlinder. Het is een soort van bloemrijk grasland en de rupsen zijn afhankelijk van rolklaver. De rupsen zijn groen met zwart van kleur en heel anders dan de geelzwarte zebrarupsen van sint-jacobsvlinder. De sint-jansvlinder is een echte zomervlinder, die de piek heeft in juli en begin augustus. De meeste sint-jacobsvlinders zijn in de loop van juni al verdwenen. Beide soorten komen in het hele land voor, maar hebben hun grootste dichtheid in de duinen. De komende weken is er nog volop gelegenheid om sint-jansvlinders te zien te krijgen want deze soort lijkt een prima jaar te hebben.

Sint-jacobs- of sint-jansvlinder
De geelzwarte zebrarupsen van de sint-jacobsvlinder. Foto Paul Böhre

Bron: NatureToday. Foto bovenaan: sint-jansvlinder, Paul Böhre.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws