Pimpernelblauwtje maakt grote sprong voorwaarts

Marloes Blom

24 July 2017 .

pimpernelblauwtje

Rond de overgang van juli naar augustus valt een zeer zeldzame vlinder te zien boven de graslanden van natuurgebied de Moerputten bij Den Bosch: het pimpernelblauwtje. Dit lid van de blauwtjesfamilie kwam lange tijd alleen in dit gebied voor. Tot er vlakbij een nieuwe populatie werd ontdekt. Natuurfotograaf Edwin Giesbers nam er een kijkje. Je leest zijn reportage – uiteraard met veel mooie foto’s – in Roots juli-augustus. Hier vast een voorproefje.

In Europa leven zo’n 120 soorten blauwtjes, in Nederland zijn er 27 soorten, waarvan het icarusblauwtje en het heideblauwtje misschien wel het bekendst zijn. Het pimpernelblauwtje zul je daarentegen zelden zien. In de jaren 70 was de soort uit Nederland verdwenen; in 1990 werd de vlinder geherintroduceerd in de Moerputten en lange tijd leefde de soort alleen daar. Er werd vurig gehoopt dat de vlinder zijn leefgebied zou uitbreiden, maar dat gebeurde lange tijd niet. Tot De Vlinderstichting begin dit jaar bekendmaakte dat het pimpernelblauwtje een nieuw leefgebied heeft gevonden in het Vlijmens Ven, niet ver van de Moerputten. Dat is een grote sprong voorwaarts, want dat er eindelijk een tweede Nederlandse populatie van de pimpernelblauwtjes is gevestigd, is zeer hoopgevend voor de toekomst van de soort.

pimpernelblauwtje

Superblij

Bioloog Irma Wynhoff van De Vlinderstichting is dé Nederlandse expert op het gebied van pimpernelblauwtjes. Ze doet al meer dan 30 jaar onderzoek naar de soort en was ook betrokken bij de herintroductie van het pimpernelblauwtje in de Moerputten. Geen wonder dat zij heel blij was met het bericht over het nieuwe leefgebied dat op eigen kracht werd bevolkt door de vlinder.

“Toen de vrijwilligers die de vlinders jaarlijks tellen vorig jaar die nieuwe populatie ontdekten was ik superblij”, vertelt ze. “We hebben het er vaak over gehad of we de vlinders niet zelf in het nieuwe gebied moesten uitzetten, maar dat heb ik tegengehouden; we kunnen als mensen slecht beoordelen of een gebied echt geschikt is voor een bepaalde soort. De mogelijk geschikte gebieden lagen binnen het bereik – vijf kilometer – dat deze vlinders zelf al vliegend kunnen overbruggen. En uiteindelijk hebben ze het ook zelf gedaan!”

Waarom in 1990 voor Moerputten werd gekozen om het pimpernetblauwtje te herintroduceren lees je in Roots juli-augustus. Daarin lees je ook alles over het bijzondere verbond tussen deze vlinder en de moerassteekmier én over ‘Blues in the Marshes’ – een project van Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en De Vlinderstichting.

CREDITS: TEKST EDWIN GIESBERS | FOTO’S EDWIN GIESBERS

Meer lezen over blauwtjes

  • Na 1933 was het staartblauwtje niet meer in Nederland gezien. Sinds 2011 werd hij jaarlijks wel ergens gezien, en inmiddels plant hij zich hier ook voort. Dus is het nu officieel: het staartblauwtje is hier géén dwaalgast meer, maar een heuse standvlinder.
  • Het vernieuwde beekdal van de Ruiten Aa vormt de ruggengraat van het Groningse Westerwolde. En de kleinschalige landschappen rond Sellingen behoren tot de meest vlinderrijke gebieden van Nederland. Logisch, want je vindt er akkers, heide, bloemrijke weilanden, bosjes en vennen. Roots stippelde er een fraaie wandelroute uit.
  • Wil je zelf blauwtjes fotograferen? Goede voorkennis en voorbereiding is het halve werk. Check bijvoorbeeld deze tips om heideblauwtjes te fotograferen. En hier vertelt Roots fotoblogger Constant van Bommel over het fotograferen van een romantisch koppel icarusblauwtjes met weinig licht.

Dubbeldikke Roots

Roots juli augustus 2022
Naast deze reportage over het pimpernelblauwtje staat Roots juli-augustus bomvol andere onderwerpen. Zoals:

  • Kleurrijke kijkers: blauwe ogen in de dierenwereld. Hier kun je vast 3 paar blauwe ogen bewonderen.
  • Schildpadden in Europa. Hier online lees je vast het eerste deel!
  • Zomerwandelen op de Strabrechtse Heide
  • 5x de grootste meren ter wereld
  • Paradijsvogels in prenten
  • Natuurommetje in libellenoase het Woldlakebos
  • Fascinerende zeesterren
  • 5x hotspots vuurlibel
  • Natuurtrektocht in De Maashorst
  • Rendez-vous met reeën

Pak ‘m dus mee uit het winkelschap of bestel ‘m hier eenvoudig online.

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...



Meer Nieuws