Een inkijkje in het leven van een Utrechtse dassenfamilie

Daniël Mulder

14 juli 2019 .

In een gebied van natuurorganisatie het Utrechts Landschap is met wildcamera’s ruim een jaar lang een dassenfamilie gevolgd. Het levert een fraaie reallifesoap op. Nu te zien vanaf de bank.

Een ontmoeting met een wilde das is een kwestie van toeval en veel geluk. Het is ook niet zo gek dat je als wandelaar of fietser zelden of nooit een das spot, want dassen zijn vooral ‘s avonds laat en ‘s nachts actief. Overdag slapen ze in hun burcht.

Goede tijden, slechte tijden

Dankzij bijzondere video-opnames van een Dassenwerkgroep, is het nu mogelijk een dassenfamilie ‘s nachts in actie te zien. De dassenburcht ligt in het gebied van het Utrechts Landschap en heet De Eik. Ruim een jaar lang zijn deze roofdieren non-stop gevolgd bij hun burcht, die op de Utrechtse Heuvelrug ligt.

Van de videobeelden is een filmpje gemaakt en deze is te bekijken via YouTube. Binnenkort verschijnt ook een tweede ‘aflevering’. Een van de initiatiefnemers, Ronald Stiefelhagen, vertelt: “Elke maand tonen we het publiek de hoogte- en dieptepunten van de afgelopen weken. Het is net een reallifesoap.”

Das uit het dal

In de jaren tachtig waren er nog maar drie of vier dassen op de Utrechtse Heuvelrug. Door bescherming van hun leefgebied en het aanleggen van faunapassages is het aantal dassen weer toegenomen. Alleen al in de gebieden van het Utrechts Landschap zijn tegenwoordig 35 hoofdburchten en 30 dassenfamilies te vinden. In totaal gaat het om ongeveer 115 dassen.

Foto: Luc Hoogenstein

Paspoort van de das

Naam: Das.

Wetenschappelijk naam: Meles meles.

Familie: de das behoort tot de familie van de marterachtigen waartoe ook wezel, hermelijn, bunzing, otter, boom- en steenmarter behoren.

Lengte en gewicht: dassen zijn met een lengte van 60 tot 80 centimeter de grootste landroofdieren van de Lage Landen. Ze kunnen 30 centimeter hoog worden. De vrouwtjes wegen 6 tot 14 kilo, de mannetjes zijn wat zwaarder met een gewicht van maximaal 17 kilo.

Uiterlijk: de vacht bestaat uit een dubbele laag. De onderste bestaat uit witte donsharen, de bovenste is stugger en heeft een zwarte band en witte punt, waardoor de bovenzijde grijs lijkt te zijn. De markante kop heeft twee brede zwarte strepen.

Leeftijd: in het wild kunnen dassen 15 jaar oud worden.

Meer zoogdierberichten

  • Na de wolf is nu ook de goudjakhals opgedoken in Nederland…
  • Keert de lynx terug in de Lage Landen?

-----------

Doe mee met de Grote Roots Natuurfotowedstrijd 2024

-----------


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Natuurfilm