Visatlas van Nederland biedt informatieve duik in de vissenwereld

Daniël Mulder

9 juni 2022 .

Foto van een beekforel zwemmend over de bodem van een beek;

De nieuwe Visatlas van Nederland over zoetwatervissen is een toegankelijk boek geworden. Ook zonder duikbril krijg je goed zicht op de intrigerende vissenwereld onder water.

Snoek. Foto: Jelger Herder

Rivieren, kanalen, beekjes, sloten, meren en stadsgrachten, Nederland bestaat uit een netwerk van wateren en behoort dan ook tot een van de waterrijkste landen van Europa. Al dat water vormt het thuis van talloze vissoorten: van aal en alver tot zonnebaars en zwartbekgrondel. Welke vissen er allemaal rondzwemmen in die voor mensen redelijk ontoegankelijke wereld is voor velen een vraag.

Na 25 jaar: nieuwe Visatlas van Nederland

De nieuwe Visatlas van Nederland over zoetwatervissen, samengesteld door Ravon en Sportvisserij Nederland, laat je zonder duikbril een kijkje nemen in die intrigerende waterwereld. Het is alweer 25 jaar geleden dat er een soortgelijk overzichtswerk verscheen, er is veel veranderd in die tijd. Niet alleen op het gebied van de waterkwaliteit die sterk is verbeterd, maar ook de aandacht voor vissen is toegenomen. Voor de atlas van een kwart eeuw geleden waren gegevens beschikbaar uit 5.000 kilometerhokken. Voor de nieuwe zijn dat er 26.000 met in totaal bijna 4 miljoen viswaarnemingen. Ook is door de komst van exoten het aantal vissoorten toegenomen: van 56 naar 80.

Meer dan een atlas

Het hart van de atlas bestaat uit een overzicht van de vissoorten. Per soort krijg je in twee tot vier pagina’s een beschrijving, maar ook een overzichtskaart waar de betreffende vis leeft, in welk type water en of de soort bedreigd wordt of niet. Maar de atlas biedt nog meer. Er is bijvoorbeeld een apart hoofdstuk over de ontwikkeling van de waterkwaliteit en hoe in Nederland wordt geprobeerd het leefgebied van vissen te verbeteren via vistrappen of de aanleg van natuurvriendelijke oevers.

Oog voor vissen

Visatlas van NederlandDe atlas biedt een fijne duik in de meest recente gegevens over vissen. En dankzij de vele goede foto’s en aanvullende informatie blijf je graag nog even ronddobberen in dit boek. Meest positieve nieuws is dat het met de visstand in Nederland redelijk goed gaat. Natuurlijk is het onvergelijkbaar met ruim honderd jaar geleden, maar we hebben weer oog voor de vissen: met en zonder duikbril.
Visatlas van Nederland, uitgeverij Noordboek, € 37,95.

Meer berichten uit de waterwereld

Foto bovenaan: Atlantische forel / Jelger Herder


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws