Vos gaat nu op liefdespad

Paul Bohre

13 December 2022 .

De vos gaat nu op liefdespad! Hun paartijd valt juist in de wintermaanden. Je maakt dan iets meer kans om ze te zien of zelfs te horen. Bij het vallen van de avond keffen ze kort en schril. In de winter hoor je een lange, klagende, pauwachtige roep van het vrouwtje.

Ieder mens heeft wel eens een mindere dag. De zware behoefte om juist dan een frisse neus te halen. In deze donkere dagen… Zeker nu je in de winterperiode vaker binnen zit. Het is al ver in de middag als mijn vrouw overduidelijk aan me merkt dat ik er uit moet. Ik ben chagrijnig en wordt met de minuut stiller. “Ga even lekker vogels kijken of zo,” luidt haar dringende advies. Natuurlijk laat ik me dat geen tweede keer zeggen, pak gauw mijn kijker en ga op pad. Ik besluit deze keer wat verder weg te gaan als anders, rij door naar het strand van IJmuiden om de batterij echt even goed op te laden.

Vos gaat nu op liefdespad

Vanaf december gaan vossen op zoek naar een partner. Foto Marijke Starrenburg-Bloemendaal

Vos gaat nu op liefdespad

De krijsende meeuwen en het constante geruis van de golven brengen mij gelukkig al gauw tot rust. Ik maak een flinke wandeling en kom pas vlak voor donker terug bij de parkeerplaats. Ineens staat er een dier ter grootte van een flinke kat demonstratief voor me op het voetpad. Het is een vos, hij kijkt me onderzoekend aan. Even staan we allebei als aan de grond genageld, dan ziet hij blijkbaar dat het goed is, snuffelt nog wat rond maar steekt dan toch de weg over. Opeens komt er een auto aan. De vos schrikt, springt weg en duikt een bosje in wat mij de gelegenheid geeft hem te besluipen.

Vos gaat nu op liefdespad

De basaltblokken langs de Zuidpier zijn een goede plek om vossen te zien. Foto Coen Bruin

Batterij weer opgeladen

Van heel dichtbij kan ik zijn glanzende roodbruine vacht zien en zijn dikke staart met een duidelijke helderwitte punt. Ik kan hem ook duidelijk ruiken: een sterke geur die volgens de zoogdierengids op viooltjes lijkt. Ik vind het anders behoorlijk stinken! Het is inmiddels donker, de auto verdwenen. Haastig maakt hij zich uit de voeten. Toch kijkt hij nog een keer om, onze blikken kruisen. Even later hoor ik hem keffen. Een kort en schril geluid. Ik kan met een gerust hart naar huis. De batterij is meer dan opgeladen.

Foto bovenaan: Alex Hagenbeek

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws