Wat een vraag: wat zijn deze trosjes op de bloeiende hazelaar?

Daniël Mulder

25 April 2022 .

hazelaar

Stel je leukste natuurvraag aan Roots, dan zoeken wij het voor je uit. Roots-lezer Jeanine Wolf wil graag het volgende weten: wat zijn de trosjes op deze bloeiende hazelaar? Alice van Duin, informatiespecialist bij Naturalis, gaat op zoek naar het antwoord.

hazelaarSommige vragen zijn sneller gesteld dan beantwoord. Dat blijkt wel uit het antwoord dat Alice van Duin geeft op de vraag van Jeanine Wolf: “Diverse collega’s bij Naturalis hebben naar je bijzondere waarneming gekeken. Sommigen dachten aan een mutatie. Een andere denkrichting was dat het om een gal zou gaan.”

Bijzondere bloeiende hazelaar

Ze vervolgt: “Die lijn volgend zijn de foto’s via de collega’s van EIS Kenniscentrum Insecten voorgelegd aan gallenexpert Roelof Jan Koops. Het lijkt hem een soort fasciatie in de bloemen van hazelaar.  Fasciatie of ‘bandvorming’ is een abnormale groei als gevolg van een mutatie. Het komt onder meer voor bij bloemen, zoals heel gekke brede paardenbloemen, maar soms ook in stengels en vruchten (soort Siamese tweeling).

Heel bijzonder om aan de mannelijke bloemen ook de vrouwelijke bloemen (rode bloempjes) te zien. Deze zitten normaal gesproken op een knop.  Roelof heeft het niet eerder gezien.”

Meer fascinerende natuurvragen

Foto’s: Jeanine Wolfs

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws