Wat een vraag: waarom springen karpers hoog uit het water?

Daniël Mulder

22 February 2022 .

karpers

Stel je leukste natuurvraag aan Roots, dan zoeken wij het voor je uit. Roots-lezer Maja de Cock wil bijvoorbeeld weten waarom karpers hoog uit het water springen. Roots-expert Jelger Herder van stichting Ravon weet het antwoord.

Een karper die uit het water springt, met een beetje geluk kun je het zien gebeuren. Maar waarom vertoont deze vis dat gedrag? “Karpers springen enerzijds om parasieten, bijvoorbeeld karperluis, los te krijgen van de huid”, legt Jelger Herder uit, die als projectmanager werkt bij Stichting Ravon.

karpers

Foto: Ronald De Buck

Karpers laten een ‘boertje’

Hij vervolgt: “Daarnaast springen ze om hun zwemblaas snel te kunnen ontluchten via hun slokdarm waarbij ze dus als het ware een boertje laten. De zwemblaas reguleert hoe diep een vis zwemt. Het werkt als een soort uitbalanceren van het drijfvermogen. Door deze te ontluchten kunnen ze vervolgens makkelijker bij de bodem zwemmen. Vooral in dieper water zullen karpers dit vaker doen.”

Meer leuke natuurweetjes

Leuke lezersvragen

In de rubriek Wat een vraag! vind je maandelijks de leukste natuurvragen. Ook in het maartnummer van Roots staan weer diverse interessante vragen. Bestel Roots snel en makkelijk via onze webshop. Vermeld ‘GRATIS’ bij de kortingscode en je krijgt het nummer zonder verzendkosten (binnen Nederland) thuisgestuurd.”


Meer Nieuws