Wat een vraag: heet deze plant maagdenpalm?

Daniël Mulder

7 March 2022 .

maagdenpalm

Stel je leukste natuurvraag aan Roots, dan zoeken wij het voor je uit. Deze bijvoorbeeld: deze bloem bloeit begin maart al in het bos, is het toevallig maagdenpalm? 

In de maanden februari, maart en april zie je dat (bos)planten zoals bosanemoon en gewone salomonszegel hun kans grijpen. Ze groeien juist nu omdat in deze periode het zonlicht de bosbodem makkelijk bereikt omdat struiken en bomen nog geen bladeren hebben.

maagdenpalm

Foto: Pixabay

Maagdenpalm: kleine en grote

De kleine maagdenpalm, dat is inderdaad de plant die je op de foto ziet, maakt ook gebruik van het prille zonlicht. Je herkent de plant aan de hemelsblauwe tot paarsige kleur. Ook opvallend: de klokvormige bloemen (2 tot 3 cm groot) komen uit de okselknoppen van de bladeren omhoog. De vijf kroonbladen zijn in het onderste deel vergroeid.

Van oorsprong komt deze soort uit het midden van Europa, maar inmiddels is het een inheemse plant in Nederland. Het verspreidingsgebied zie je hier. Er bestaat trouwens ook een grote maagdenpalm. De bloemen van die plant zijn wat groter, dat geldt ook voor de plant zelf.

maagdenpalm

Meer leuke natuurvragen

Leuke lezersvragen

In de rubriek Wat een vraag! vind je maandelijks de leukste natuurvragen. Ook in het maartnummer van Roots staan weer diverse interessante vragen. Bestel Roots snel en makkelijk via onze webshop. Vermeld ‘GRATIS’ bij de kortingscode en je krijgt het nummer zonder verzendkosten (binnen Nederland) thuisgestuurd.”

Foto bovenaan: Bart Harmsen

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Bomen en Planten