Op een stokroos zag ik vuurwantsen in diverse formaten, hoe kan dat?

Daniël Mulder

25 November 2022 .

vuurwantsen

A bunch of firebugs sitting on a tree bark. Macro.

Stel je leukste natuurvraag aan Roots, dan zoeken wij het voor je uit. Deze bijvoorbeeld, van Adri Kodde, over vuurwantsen:op een stokroos zag ik vuurwantsen in diverse formaten, hoe kan dat? Bioloog Roy Kleukers geeft antwoord.

“Een vuurwants is geen kever”, vertelt Roy Kleukers bioloog en hoofd van EIS Kenniscentrum Insecten. “Wantsen behoren tot een andere insectenorde (snavelinsecten), met andere eigenschappen, waaronder de ontwikkeling zonder popstadium. De larven of nimfen kennen vijf stadia waarin ze steeds vervellen en dan groter worden. Vandaar de verschillen in grootte.”

Vuurwantsen op een stokroos. Foto: Adri Kodde

Onschadelijk voor de tuin

In veel tuinen komen wantsen voor, insecten die vooral leven van plantensappen. De vuurwants is een van de mooiste soorten, zij vormen ’s zomers soms grote groepen. Deze wants is niet schadelijk voor de tuin. De vuurwants leeft van de zaden van planten zoals linde, kaasjeskruid en stokroos. Tot de eeuwwisseling kwam de de vuurwants vooral voor in zuidelijk Nederland. Door de opwarming van het klimaat hebben vuurwantsen zich sindsdien gestaag uitgebreid. Ze zijn zelfs al op de Waddeneilanden gezien.

Meer uitleg en een informatief filmpje over vuurwantsen vind je op de Facebook-pagina van EIS Kenniscentrum Insecten.

vuurwantsen
Zowel aan de voet van de boom als op de stam zitten soms grote groepen vuurwantsen. Foto: Astrid Sanders

Ook leuk om te lezen…

  • Ook de pyjamawants is een opvallende verschijning.
  • Als Berend Aukema niet achter zijn computer zijn wantsendatabase zit bij te houden of wantsenartikelen schrijft, dan spiedt hij wel door de microscoop naar opgestuurde of zelf gevangen exemplaren om die op naam te brengen.
  • Wat een vraag: kan een schorpioenvlieg steken?
  • Heb je ook een leuke natuurvraag? Stel deze dan aan Roots.

Van Roots: Doeboek-insecten

Een lieveheersbeestje, bromvlieg en vlinder ken je misschien wel, maar hoe zien hun baby’s eruit? En wat éét een lieveheersbeestje eigenlijk? Hoeveel keer per seconde klappert een mugje met zijn vleugels? Waar leggen sprinkhanen hun eitjes?  En hoeveel poten heeft een spin?

Ga op ontdekking en beleef de wondere wereld van insecten. Ga samen met je (klein)kind op ontdekking en beleef de wondere wereld van insecten. Na het lezen, kleuren en puzzelen kun je precies vertellen hoe het zit. Bestel eenvoudig & snel online via Roots.

Foto bovenaan: Getty Images

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws