Wat een vraag: welk prachtig gekleurd beestje zag ik mijn tuin?

Daniël Mulder

27 June 2022 .

wilgenwespvlinder

Stel je leukste natuurvraag aan Roots, dan zoeken wij het voor je uit. Dirk Nuyttens wil bijvoorbeeld graag weten welk prachtig gekleurd beestje in zijn tuin zat. Roots-redacteur Paul Böhre weet het antwoord. “Het is een wilgenwespvlinder.”

De wilgenwespvlinder is een prachtsoort. Wereldwijd zijn er bijna 1.400 soorten wespvlinders; in Nederland zijn er 13 soorten bekend. Wespvlinders hebben heel smalle voorvleugels en tamelijk smalle achtervleugels met grote doorzichtige velden. Hun lichaam is zwart en heeft rode of gele banden.

Wesp of wilgenwespvlinder?

De sterke gelijkenis met wespen beschermt ze waarschijnlijk tegen predatoren. In vlucht is het moeilijk om wespvlinders als zodanig te vinden en te herkennen. De beste kans om er een te vinden maak je ’s ochtends,  als een vers exemplaar zit op te warmen op de stam van hun waardplant.

wilgenwespvlinder

De wilgenwespvlinder is een nachtvlinder die overdag actief is. Foto: Dirk Nuyttens

Andere interessante natuurvragen

Klaar voor de zomervakantie?

De zomervakantie nadert langzaamaan. Wat is er dan leuker om met je (klein)kinderen de natuur te ontdekken. Bijvoorbeeld met het dubbeldikke Doe-boek van Roots. Het boek biedt een schat aan informatie voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Spelenderwijs leren ze welke insecten, vogels of planten en bloemen ze waar kunnen zien; in het bos, langs de kust of in het weidelandschap.”

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws