Wereld Oceanen Dag: hoeveel kilo plastic belandt er in zee?

Daniël Mulder

8 June 2021 .

wereld oceanen dag

plastic pollution bags floating on marine or ocean environment

Stel je leukste natuurvraag aan Roots, dan zoeken wij het voor je uit. Omdat het vandaag Wereld Oceanen Dag is, vroegen we ons af: hoeveel kilo plastic belandt er jaarlijks in zee?

Op Wereld Oceanen Dag – jaarlijks gehouden op 8 juni – staan we stil bij het belang en de schoonheid van de oceanen. Helaas houden wij de zeeën niet erg schoon. Olierampen maken er een enorme smeerboel van waarin duizenden zeevogels een miserabele dood sterven. En plastic is een sluipend en opstapelend probleem. Het wordt immers nog veel trager afgebroken dan olie. Bovendien doen kleine stukjes plastic soms meer kwaad dan grote.

wereld oceanen dag

Foto: iStock

Al met al stroomt er jaarlijks tussen de de 5 en 13 miljoen ton plastic de grote oceanen in, aldus de Plastic Soup Foundation. Volgens het Wereld Natuur Fonds belandt er per uur een hoeveelheid plastic in zee waarmee je 11 olympische zwembaden zou kunnen vullen. Per jaar is dat 11 miljoen ton plastic en dit wordt alsmaar meer. De cijfers verschillen dus iets, maar de getallen blijven hoog.

Meer interessante artikelen over oceanen

  • Tegen de achtergrond van de inktzwarte kosmos, fonkelt de aarde als een blauwe edelsteen. Die blauwe kleur ontstaat doordat zonlicht weerkaatst op het water, dat circa 71 procent van het aardoppervlak bedekt. En wist je dat zeeën en oceanen ook zuurstof leveren? Eén op de twee ademhalingen heb je te danken aan de oceaan. Meer feiten, lees dan: de oceaan in 4 weetjes.
  • Het is er donker en vaak koud, en ze herbergen onnoemelijk veel geheimen. Vind je het gek, gezien die enorme dieptes. Dit zijn de tien diepste oceanen en zeeën op een rij.

Foto bovenaan: iStock

 


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws