Wat een vraag: waarom ogen wolken vanuit een vliegtuig altijd wit?

Daniël Mulder

1 October 2021 .

wolken

Sun with sunlight on blue sky and clouds.

Stel je leukste natuurvraag aan Roots, dan zoeken wij het voor je uit. Deze bijvoorbeeld: waarom ogen wolken vanuit een vliegtuig altijd wit, maar zien ze er vanaf de aarde soms grijs uit?

Wie weleens heeft gevlogen, herkent het beeld misschien wel. Vanuit het vliegtuigraam heb je een prachtig uitzicht over een wit wolkenlandschap, maar eenmaal geland op aarde blijken die witte wolken ineens een stuk grijzer. Dat zit zo. Wanneer lucht sterk afkoelt, kan de waterdamp daarin condenseren tot heel kleine druppeltjes of, wanneer het erg koud is, ijskristalletjes. Zo ontstaat mist. Dat kan ook hoog boven ons en dan zien we een wolk verschijnen.

wolken

Witte wolken

Het zonlicht dat op die wolk valt, wordt verstrooid en dringt nauwelijks door in het binnenste van de wolk. Dat verstrooiingsproces is voor alle kleuren van het lichtspectrum ongeveer even sterk en levert als eindresultaat dus een witte wolk op. Staan we onder een heel grote wolk, dan komt daar praktisch geen zonlicht doorheen. Van onderaf ziet die wolk er daardoor heel donker uit. Kijken we vanuit een vliegtuig naar diezelfde grote wolk, dan zien we alleen het weerkaatste licht. Daarom zien alle wolken er van bovenaf wit uit.

Ook een natuurvraag? Stel hem aan de Roots-experts.

wolken

Foto: Marcel van Kammen

Nog 3 interessante vragen over wolken

  1. Waarom is de onderkant van een wolk vaak plat terwijl de bovenkant allerlei weelderige vormen heeft?
  2. Wolken bestaan uit water. Hoeveel weegt een bloemkoolwolk dan eigenlijk?
  3. Rond deze tijd kun je spreeuwenwolken zien, hoe werkt dan nu precies in zo’n wolk?

Roots Agenda/Scheurkalender 2024Zin in nog meer natuurweetjes?

De Roots Natuuragenda (t.w.v. € 14,99) heeft een handige ringband, een overzichtelijk weekindeling mét veel schrijfruimte, voldoende notitiepagina’s, 6 gratis ansichtkaarten, de mooiste seizoenwandelingen en interessante weetjes.

De Roots Scheurkalender (t.w.v. € 17,99) geeft elke dag een natuurweetje of quizvraag (met uitleg of een antwoord op de achterkant) en is geïllustreerd met 366 full colour natuurfoto’s.

Je profiteert van een korting tot 47%!

Je ontvangt de agenda óf scheurkalender 2024 nu cadeau bij een mini-abonnement op Roots. Je betaalt slechts € 20!

Foto bovenaan: iStock

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws