Roots wenst je hele fijne en inspirerende feestdagen!

René Alblas

24-12-2021 00:00:00

Tenzij je met de feestdagen naar de Alpen of naar Lapland gaat, zul je dit jaar geen witte kerst hebben. Daarom hebben we wat mooie platen van dieren in de sneeuw voor je uitgezocht. Zo kom je toch een beetje in de stemming. En speciaal voor alle fotograferende Rootslezers wat handige tips voor wanneer de sneeuw wél gaat vallen. We wensen je hoe dan ook Fijne Feestdagen!

 

• In een sneeuwbui

Wacht niet tot de sneeuwbui voorbij is, maar ga tijdens het sneeuwen al aan de slag. De dynamiek van de vallende sneeuw kan een schitterende foto opleveren. Kies je voor een wat langere sluitertijd (langer dan 1/125) dan zie je de sneeuwvlokken als streepjes. Dat oogt iets minder idyllisch, maar kan goed werken om barre situaties weer te geven.

Foto: Peter Maris

Vallende sneeuw zorgt voor zachte contrasten. Doordat de verse sneeuw nog op het dier ligt contrasteert de vacht van het dier minder met de witte omgeving. Door een extra korte belichtingstijd (1/400) zijn de vallende sneeuwvlokken te zien als witte stippen.

 

Foto: Ed Stam

De vos is een echte bikkel in de sneeuw. Met toegeknepen ogen trotseert hij de vallende vlokken. Met een belichtingstijd van 1/160 zijn de vlokken in deze foto ook echte vlokken gebleven. Met al die beweging kan het lastig zijn om scherp te stellen, vaak is handmatig scherpstellen de beste oplossing.

 

• Contrast bij dieren in de sneeuw

Donker gekleurde dieren vallen in de sneeuw ineens veel meer op. Een omgeving die zonder sneeuw wat rommelig zou kunnen overkomen, vormt nu een perfecte omgeving.

Foto: Andy Luberti

Als er geen sneeuw was geweest zouden de struiken in deze foto nogal storend werken. De witte deken zorgt voor een perfecte omgeving waarin de ree prachtig uitkomt. Om de grazer niet te donker te maken, is er iets overbelicht.

 

• Abstractie

Wanneer je afstand neemt van je onderwerp tijdens een flinke sneeuwbui, abstraheer je vanzelf je onderwerp. De contouren worden minder duidelijk. Er ontstaat een sprookjesachtige sfeer.

feestdagen

Foto: Jan Helsen

Als er zoveel sneeuw valt, is het leuk om uit te proberen tot hoever je kunt of wilt gaan met abstraheren. De reeën in deze foto zijn weliswaar “vaag” maar nog prima herkenbaar. Doordat de fotograaf ervoor heeft gekozen om de dieren voor een groene achtergrond te plaatsen is er toch nog voldoende contrast. Bij een langere sluitertijd, meer afstand (en nog meer sneeuw) kun je nog verder abstraheren.

feestdagen

Foto: Kevin van den Hoven

Als je bij sneeuwfotografie een paar stops overbelicht wordt de sneeuw een effen wit vlak, een fotostudio beschikbaar gesteld door moeder natuur. Een prima manier om de focus volledig op het onderwerp te richten.

 

• Subtiele sneeuw

Een klein toefje sneeuw kan een extra dimensie aan je foto geven. Foto’s waarop je pas in tweede instantie ziet dat er sneeuw ligt (of valt) houden langer je aandacht vast.

festdagen

Foto: Erik Willaert

Zelfs op de snorharen van deze eekhoorn zijn sneeuwvlokjes te ontdekken. Dat maakt de foto extra spannend.

 

• Dieren in de sneeuw op locatie

feestdagen

Foto: Anneke van Prooijen

Deze lynx is gefotografeerd in het Beierse woud bij Neuschönau, een omheind gebied waar onder andere lynxen, wolven en beren in een “natuurlijke” setting leven . De ideale manier om semi-wilde dieren te fotograferen. Bovendien verstoor je hiermee geen kwetsbare natuurgebieden. Meer info op neuschoenau.de

Meer zin in fotoinspiratie tijdens de feestdagen? Lees onder andere hoe je minimalistische foto’s maakt, of mist kunt fotograferen in onze rubriek Zo fotografeer je.

Nu verkrijgbaar: Roots van december 21/ januari 22

Het nieuwe en extra dikke december- en januari nummer van Roots is nu verkrijgbaar. Inclusief jaarkalender 2022. Bestel Roots snel en makkelijk via onze webshop. Vermeld ‘GRATIS’ bij de kortingscode en je krijgt het nummer zonder verzendkosten (binnen Nederland) thuisgestuurd.”

Recente Editie


Meer Nieuws