Noem je dit nu een zonneharp of jakobsladder?

Daniël Mulder

28 October 2022 .

Zonnestralen die in bundels licht op de aarde vallen. De ene keer noem je het zonneharp, de andere keer een jakobsladder. Dat zit zo…

zonneharp

Zonneharp in het bos. Foto: Theo Bosboom

Zonnestralen die door de wolken prikken en de aarde hier en daar in de spotlights zetten worden wolkenstralen genoemd, maar ook wel jakobsladders (zie foto onderaan). Die term verwijst naar de Bijbel waarin Jakob in een droom een ladder zag die tot in de hemel reikte. Engelen gebruikten deze trap van zonlicht om af te dalen en omhoog te klimmen. Een jakobsladder is vooral te zien wanneer waterdamp of stofdeeltjes het zonlicht verstrooien.

Zonneharp

Tijdens een herfstwandeling in het bos zie je ook vaak bundels zonlicht door de bomen priemen. Die ontstaan wanneer het bos vochtig is en er veel vocht in de lucht zit dat het zonlicht verstrooit. Zie je in het bos zulke nevelstralen, dan praat je over een zonneharp. Als het de dag ervoor veel geregend heeft, is de kans op zonneharpen groter.

Nieuwe Roots van november 2022

De nieuwe Roots van november ligt nu in de winkel. Daarin lees je onder meer over de rentree van de grote zilverreiger en waarom bomen ineens booming zijn. Bestel het novembernummer eenvoudig online, binnen Nederland betaal je geen verzendkosten.

Dit is een jakobsladder. Foto: Richard Guijt

Meer over het (herfst)weer

Foto bovenaan: Piet Haaksma

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws