Wat een vraag: hoe ontstaat zout zeewater?

Daniël Mulder

8 juni 2020 .

De zomer moet nog beginnen, maar dankzij deze tropische lente hebben veel mensen al een verkoelende duik genomen in zee. Al dobberend op een luchtbed kan dan zomaar de vraag opborrelen: hoe ontstaat zout zeewater? Roots zocht het uit.

zout zeewater

Foto: Pixabay

We weten het allemaal: zeewater smaakt zout. Dat komt doordat in elke liter zout zeewater ongeveer 35 gram zout zit. Maar hoe komt dit in zee terecht? Zout zit overal in gesteente en als hier regenwater langs stroomt, neemt het hele kleine hoeveelheden zout op. Zo stroomt zout via het water mee in rivieren die uiteindelijk uitmonden in zee.

Ook de oceaanbodem bevat elementen voor zout die in het water oplossen. Als zeewater vervolgens verdampt en wolken vormt, blijft het zout achter. Het verdampt namelijk niet mee. Uit wolken valt boven land regen en het procesbegint weer opnieuw. Zo wordt de zee dus eigenlijk steeds een beetje zouter.

Meer leuke weetjes over de zee

Foto header: Niels Kooyman

 


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws