Zweefvlieg of wesp

Paul Bohre

11-06-2022 00:00:00

Dikke kans dat je dit weekend met dit mooie weer even in de tuin zit en je ineens een insect voor je neus stil in de lucht ziet staan. Dat is een zweefvlieg, een super behendige vlieger die net als een helikopter stil kan staan in de lucht. In Nederland en België komen meer dan 400 (!) soorten voor.

Een zweefvlieg lijkt vaak best veel op een wesp, bij en/of hommel en zorgt daardoor al snel voor verwarring. Dit uiterlijk beschermt ze tegen dieren die vliegen eten, maar kost ze soms ook juist het leven omdat ze worden doodgemept door de mens. En dat terwijl ze juist volmaakt onschuldig zijn. Ze hebben geen angel en steken absoluut niet. Andere belangrijke verschillen: zweefvliegen hebben twee vleugels in plaats van vier, ze hebben grote ronde ogen die een groot deel van de kop vormen, hebben geen taille en ze zijn enorm wendbaar. Check dit even goed voordat je ze onterecht platslaat met een opgerolde krant.

Zweefvlieg of wesp

De hommelzweefvlieg lijkt zoals ze naam als zegt veel op een hommel. Foto: Paul Böhre

Behendige vlieger

Tip: bekijk ze eens écht goed, want ze zijn superfijn getekend. En behendige vliegers: ze kunnen als een helikopter stilstaan in de lucht, waarbij ze hun vleugels zo snel bewegen dat ze bijna niet zichtbaar zijn. Zoals een kolibrie. En ze hebben een heel bijzonder begin van hun leven. Van veel soorten leven de larven in modderwater van allerlei rottend plantengroen of kruipen op planten rond. Laatstgenoemde larven verslinden veel bladluizen. In een bloemrijke tuin komen wel 15 soorten zweefvliegen voor. In heel Nederland en België leven in totaal meer dan 400 soorten, die luisteren naar prachtige namen als blinde bij, terrasjeszweefvlieg, stadsreus en grote fopwesp.

Zweeefvlieg of wesp

De terrasjeskommazweefvlieg komt vaak voor in tuinen, van april tot september. Foto Isabel Böhre

Tuintip

Zweefvliegen zijn dol op schermbloemen, dus fluitenkruid, engelwortel en berenklauw werken als magneten. Maar ook boterbloemen trekken ze aan, vlinderstruiken en wilgen trekken veel soorten zweefvliegen aan.

Stadsreus

De stadsreus is de grootste zweefvlieg van Nederland. Ook die komt gewoon in de tuin voor.

Zweefvlieg of wesp

Klik hier voor een leuke website waarop je meer kunt lezen over het uiterlijk van de bij, hommel, wesp, hoornaar, zweefvlieg, en of ze wel of niet steken.

 

De prachtige foto van de zwevende zweefvlieg in de kop van dit artikel is van Danny Slijfer.

Recente Editie

Meer Nieuws