Nu te doen: vuurjuffers fotograferen

René Alblas

16 april 2024 .

Vanaf eind april/begin mei kun je weer vuurjuffers fotograferen. Ze vliegen dan weer overal langs plassen, sloten en vijvers. Deze extra fotogenieke juffer herken je vrij makkelijk aan de felrode kleur. Bovendien is het een flinke juffer, tot 36 millimeter, dus die zie je niet snel over het hoofd.

•  Vuurjuffers fotograferen lukt het best op beschutte plekken, dus als er bomen of struiken langs een plas of sloot staan is de kans het grootst.

•  Fotografeer een juffer (of libel) bij voorkeur niet midden op de dag, het harde licht verpest de sfeer en maakt inktzwarte schaduwen die je beeld minder aantrekkelijk maken. Vroeg uit de veren loont, vooral ook omdat je dan kans hebt op vleugels met dauwdruppels.

•  De beste resultaten krijg je met een statief en een flinke portie geduld. Als je ergens op een tak langs het water een vuurjuffer hebt waargenomen, plaats dan je statief en zoom in op de tak. Het kan even duren maar je zult merken dat de juffer uiteindelijk weer terugkeert op dezelfde plek.

• De veiligste manier om libellen en juffers te fotograferen is met de zon in de rug. Maar als je het aandurft om met tegenlicht te werken, kun je een mooie achtergrond met onscherpe lichtvlekken maken (ook wel bokeh genoemd). En zo kun je een eventueel minder fraaie omgeving goed verhullen.

Het felle rood is kenmerkend voor de vuurjuffer. Foto: Paul Colen

Meer lezen over libellenfotografie, een minicursus van Edwin Giesbers.

Interessant: zo fotografeert Paulien Bunskoek de ogen van een keizerlibel.

Ook zeer fotogeniek: de beekjuffer.

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...



Meer Natuurfotografie