Nu te fotograferen – maart

René Alblas

17 februari 2023 .

Onder de titel “Nu te fotograferen” vind je elke maand in Roots leuke tips voor onderwerpen die je op dat moment goed kunt fotograferen. Hieronder geven we nog extra tips voor een maand lang fotografieplezier!

Blauwe reigers

In deze maand vliegen reigers af en aan met takjes in hun snavel. Dat biedt extra fotografische mogelijkheden. Maar je kunt je natuurlijk ook concentreren op een reiger die heel lang stil staat langs de waterkant.

  • Zorg voor voldoende afstand. Als je te dichtbij komt, kun je dat direct merken aan het alerte gedrag van de reiger. De vogel zal snel opvliegen. Vanuit een auto kun je reigers fotograferen zonder te verstoren, maar dat beperkt natuurlijk wel de keuze van invalshoeken. Het is duidelijk dat een telelens (200 millimeter of meer) onmisbaar is.
  • Probeer de structuur van het verenkleed terug te laten komen in de omgeving. Riet kan bijvoorbeeld heel mooi harmoniëren met het patroon van de veren.
  • Een laag standpunt (op ooghoogte met de vogels) werkt meestal het beste. Als je op mensenhoogte fotografeert lijken de dieren veel nietiger en zie je voornamelijk gras als achtergrond. Bij een laag standpunt kun je ook de lucht als achtergrond gebruiken. Beperk je blikveld overigens niet alleen tot de sloten, ook in bomen (vooral wilgen) kun je reigers aantreffen.
  • Je hoeft niet altijd bij mooi weer te fotograferen. Juist afwijkende weersomstandigheden kunnen zorgen dat je andere foto’s maakt dan dat je normaal doet. Kijk maar hoe fotograaf Paulien Bunskoek dat aanpakt.

Een leuke variatie op “reiger langs het water”. Foto: Siegfried Woldhek

5 leuke weetjes over de blauwe reiger.

Padden

Maart is de maand van de paddentrek. Bij een hoge luchtvochtigheid, weinig wind en een temperatuur van boven de zes graden, komen de padden massaal tevoorschijn. Op weg naar hun voortplantingsplekken. Een gevaarlijke tijd voor de padden…

  • De trek vindt vooral plaats na zonsondergang. Je zult in de meeste gevallen dus met kunstlicht moeten fotograferen. De koplampen van je auto kunnen daarbij van dienst zijn. Let daarbij wel op dat je geen padden overrijdt. Als je geluk hebt, beginnen sommige padden al bij het laatste daglicht aan hun tocht.
  • Als de dieren hun voortplantingswater hebben bereikt, zijn ze zeer actief. Als je de camera langs een sloot of poeltje plaatst, is de kans op succes vrij groot. Padden zijn namelijk nogal nieuwsgierig. Plaats je camera op ooghoogte en probeer gebruik te maken van de reflecties in het water.
  • Handig hulpje bij het vinden van padden: hun geluid herkennen.
  • Probeer eens een “gestapeld” paartje te fotograferen. Het vrouwtje van de gewone pad is aanmerkelijk groter dan het mannetje dat haar bespringt.
  • Tijdens de paddentrek worden veel overstekende padden platgereden. Vrijwilligers in het hele land helpen de padden om veilig over te steken. Kijk eens op de site padden.nu. Daar vind je een overzicht van de plekken waar de meeste padden voorkomen. Je kunt je daar ook gelijk aanmelden om te helpen bij het overzetten van de migrerende padden.

Ook bij de Dierenbescherming kun je je aanmelden om padden te helpen bij het oversteken.

Een prachtig laag standpunt! Foto: Sjors Gitmans

 

Mussen

Zolang er nog geen blad aan de bomen en struiken zit, kun je scharrelende mussen makkelijker fotograferen. En je hoeft er niet ver voor te gaan. Ze zitten meestal gewoon in je achtertuin. De huismus komt het meest voor, de ringmus (met zijn zwarte wangvlek en roodbruine kop) iets minder. 

  • Mussen komen meestal niet alleen. Ze zoeken hun voedsel in groepjes. Dat is handig voor de mussen (meer kans dat ze iets vinden) maar ook handig voor jou omdat het geritsel en getjilp van tien vogels nu eenmaal meer opvalt dan van een enkeling.
  • Hoewel mussen graag dichtbij de mensen komen, zijn ze nogal schrikachtig en vliegen snel op. Blijf tijdens het fotograferen dus zoveel mogelijk stil zitten. En gebruik een telelens (200 millimeter of meer) zodat je niet te dichtbij hoeft te komen.
  • Omdat de mus geen moeilijk vindbare soort is, biedt dit onderwerp je de mogelijkheid om allerlei composities uit te proberen. Probeer bijvoorbeeld eens een mus en profil linksonder in je beeld te krijgen, als het diertje schuin naar boven kijkt ontstaat er een mooie diagonale lijn in je foto. Experimenteer ook eens met scherptedieptes, door bijvoorbeeld met een lage diafragmawaarde (f/2.8) alleen de kop scherp in beeld te hebben.

Ringmus, foto: Johan Horneman

 

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...