Blauwborst leren herkennen? Luister dan naar de podcast Notenkrakers

Daniël Mulder

3 april 2020 .

blauwborst

Bluethroat (Luscinia svecica) male singing

In deze nieuwe aflevering van de podcast Notenkrakers luisteren we naar de mooie zang van de blauwborst. Vanaf april is deze opvallende vogel met zijn koninklijk blauw gekleurde borst weer in Nederland te zien én vooral te horen. In deze podcast leer je hoe je de zang herkent. Verder: rode wouwen, boerenzwaluwen, futen en door het coronavirus kun je op waarneming.nl tijdelijk niet zien waar de zeldzame vogels zitten. Waarom? Dat legt projectleider Timo Roeke uit.

Wil je graag meer weten over vogels en de geluiden die ze maken? Luister dan naar de Roots-podcast Notenkrakers. Maandelijks ontrafelen we in deze podcast het geluid van één vogel, die je op dat moment buiten kunt horen.

blauwborst

Deze maand is dat de blauwborst, die vanaf april weer terugkeert in Nederland. Je kunt ze nu volop horen zingen. En als je weet hoe ze zingen, kun je ze ook spotten. En dat is zeer de moeite waard want de mannetjes hebben een prachtige blauwe borst. Roots-redacteur én vogelkenner legt uit hoe ook jij een blauwborst herkent.

Rode wouw en boerenzwaluwen

Foto: Petra Mariën

En verder in deze aflevering: Henk Meeuwsen, die natuurgeluiden opneemt, vertelt dat de zang van de blauwborst haperend op gang komt. Timo Roeke van waarneming.nl legt uit waarom in deze coronaperiode de bijzondere waarnemingen niet worden getoond op hun website en hij moedigt iedereen aan mee te doen met de BioBlitz in de tuin.

Ook gaat het in deze Notenkrakers over rode wouwen en boerenzwaluwen. De vogelvraag van de maand is: waarom zitten de kuikens van de fuut op de rug van de moeder?

Luister naar Notenkrakers

Wil je ook de zang van de tjiftjaf leren herkennen? Na het luisteren van deze podcast lukt dat moeiteloos. Je kunt de podcast Notenkrakers hieronder luisteren of via Spotify of iTunes. Wil je eerst weten wat een podcast precies is en hoe het werkt? Lees dan eerst dit artikel van Roots.

Eerdere afleveringen

Foto’s blauwborsten: Marcel van Kammen


Meer Podcast