Geluid groene specht: de lach van een maniak

Daniël Mulder

4 April 2024 .

groene specht in vlucht

De groene specht doet het de laatste jaren opvallend goed: het aantal broedparen is sinds de jaren 90 zelfs verdubbeld. Tegenwoordig ligt het aantal broedparen in Nederland tussen de 9.500-11.500. In Vlaanderen is het aantal broedparen 4.500-7.000. De kans is dus groter geworden dat je hun aparte, lachende geluid hoort…

Wil je graag meer weten over vogels en de geluiden die ze maken? Luister dan naar de Roots-podcast Notenkrakers. Maandelijks luisteren we in deze podcast naar de zang of roep van één vogel, die je op dat moment buiten kunt horen. In deze aflevering: de groene specht.

Een lachende heks

Verder in deze podcast: Timo Roeke van Vogelbescherming Nederland vertelt over de velduil die hij zag en Roots-redacteur Paul Böhre is op zoek naar de ‘big four’. In de vogelvraag luisteren we naar een mysterieus geluid dat een luisteraar heeft opgestuurd. En geluidenman Henk Meeuwsen vindt de groene specht klinken als een heks.

Het geluid van de groene specht in Notenkrakers

Wil je het geluid van de groene specht horen? Luister dan naar onze podcast. Je kunt de podcast Notenkrakers luisteren via SpringcastSpotify of iTunes. Wil je eerst weten wat een podcast precies is en hoe het werkt? Lees dan eerst dit artikel van Roots.

groene specht op de grond
Het mannetje en het vrouwtje (zie foto) van de groene specht ogen als twee druppels waters. Toch kun je ze wel uit elkaar houden dankzij dit kenmerk… Foto: Adobe Stock

Meer interessante vogelberichten

  • De futen verruilen hun saaie winterkleed nu voor hun fraaie voorjaarsdos. De baltstijd komt er weer aan, waarbij de mannetjes de vrouwtjes het hof maken. Een prachtig ritueel om te zien én te horen!
  • Maria van Dijk filmde een groene specht die haar jong voert.
  • De vorige aflevering van Notenkrakers ging over de kievit.
  • Alle 46 afleveringen van de podcast Notenkrakers vind je hieronder:

Foto bovenaan: Alex Pansier


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Podcast