Koekoek, koekoek: dat geluid staat centraal in Notenkrakers

Daniël Mulder

25 mei 2020 .

In deze nieuwe aflevering van de podcast Notenkrakers luisteren we naar de roep van de koekoek, een van de meest mysterieuze vogels van Nederland. In mei kun je ze volop horen. Verder: de gierzwaluwen zijn terug, er is een havikarend gezien én kan een knobbelzwaan werkelijk met een vleugelslag je arm breken? Je hoort het allemaal in Notenkrakers.

Wil je graag meer weten over vogels en de geluiden die ze maken? Luister dan naar de Roots-podcast Notenkrakers. Maandelijks ontrafelen we in deze podcast het geluid van één vogel, die je op dat moment buiten kunt horen.

Foto: iStock

In mei kun je de koekoek weer horen, dan zijn ze terug uit Afrika waar ze overwinteren.

Roots-redacteur én vogelkenner Paul Böhre vertelt interessante weetjes over de koekoek én hij legt uit in welke nesten van vogels zij allemaal een ei legt.

Gierzwaluwen slapen in de lucht

En verder in deze aflevering: de geluiden in deze podcast zijn opgenomen door Henk Meeuwsen. Hij blijkt zelf ook heel goed een koekoek na te kunnen doen. Ook vliegen we in vogelvlucht door het laatste vogelnieuws met Timo Roeke van waarneming.nl. Hij vertelt bijvoorbeeld dat er een havikarend is gezien in Nederland, een zeldzame waarneming. Roots-redacteur Paul Böhre zag deze roofvogel met eigen ogen. Verder zijn de eerste gierzwaluwen weer gemeld, deze wonderlijke vogels kunnen slapen in de lucht. Ook beantwoorden we de leukste vragen over vogels van luisteraars.

Luister naar Notenkrakers

Wil je ook de roep van de koekkoek leren herkennen? Na het luisteren van deze podcast lukt dat moeiteloos. Je kunt de podcast Notenkrakers hieronder luisteren of via Spotify of iTunes. Wil je eerst weten wat een podcast precies is en hoe het werkt? Lees dan eerst dit artikel van Roots.

 

Eerdere afleveringen

Foto header: Franka Slothouber
Geluid: Henk Meeuwsen


Meer Podcast