Podcast: de scholekster is een heerlijke druktemaker

Daniël Mulder

09-05-2023 21:57:21

Het is een typisch waddengeluid, maar tegenwoordig hoor je vanaf het vroege voorjaar het harde ’tepiet-geroep’ ook in de stad of in het park. De scholekster lijkt zich overal thuis te voelen, toch zijn er volop zorgen over de teloorgang van de bonte piet, zoals zijn bijnaam luidt. Deze weidevogel werd daarom begin 2023 – voor de tweede keer – uitgeroepen tot Vogel van het Jaar. Reden genoeg voor een podcast over de scholekster.

  Scholeksterparen zijn niet alleen trouw aan elkaar maar ook aan hun broedplek. Foto: Getty Images

Wil je graag meer weten over vogels en de geluiden die ze maken? Luister dan naar de Roots-podcast Notenkrakers. Maandelijks luisteren we in deze podcast naar de zang van één vogel, die je op dat moment buiten kunt horen. In deze aflevering: de scholekster.

Dwergmeeuw en kokmeeuw

Verder in deze podcast: Timo Roeke van Vogelbescherming Nederland vertelt onder meer waarom de scholekster is uitgekozen tot Vogel van het Jaar 2023. Ook hebben we het over de kokmeeuw, die hard wordt getroffen door de vogelgriep én we hebben het over de voorjaarstrek met als topsoort de dwergmeeuw. In de Vogelvraag gaat het over de aalscholver en geluidenman Henk Meeuwsen legt uit welke verschillende geluiden de scholekster kan maken.

Scholekster horen? Luister naar Notenkrakers

Wil je weten hoe de scholekster klinkt? Luister dan naar onze podcast. Je kunt de podcast Notenkrakers luisteren via Juke,  Spotify of iTunes. Wil je eerst weten wat een podcast precies is en hoe het werkt? Lees dan eerst dit artikel van Roots.

De 5 meest recente afleveringen

Foto bovenaan: ANP / Roland T. Frank


Meer Podcast