Nieuwe Notenkrakers: maart is de maand van de tjiftjaf

Daniël Mulder

5 maart 2020 .

tjiftjaf

In deze nieuwe aflevering van de podcast Notenkrakers luisteren we naar de vrolijke zang van de tjiftjaf. Want vanaf begin maart keert deze lentebode weer terug uit het warme zuiden. Hier hoor je hoe je de zang herkent. Verder: velduilen in de tuin en waarom is de snavel van de wulp zo krom?

Wil je graag meer weten over vogels en de geluiden die ze maken? Luister dan naar de Roots-podcast Notenkrakers. Maandelijks ontrafelen we in deze podcast het geluid van één vogel, die je op dat moment buiten kunt horen.
tjiftjaf
Deze maand is dat de tjiftjaf, die vanaf maart weer terugkeert in Nederland. Op de eerste lenteachtige dag in maart hoor je ze volop zingen. Roots-redacteur én vogelkenner Paul Böhre vertelt interessante weetjes over de tjiftjaf én hij legt uit waarom je deze trekvogel in de winter soms ook ziet in Nederland.

Velduilen in de tuin

En verder in deze aflevering: de geluiden in deze podcast zijn opgenomen door Henk Meeuwsen. Hij legt uit dat zingende tjiftjafs soms eerst even moeten warmdraaien. Ook vliegen we in vogelvlucht door het laatste vogelnieuws met Timo Roeke van waarneming.nl. Hij vertelt bijvoorbeeld dat er ineens velduilen worden gezien in tuinen én er is een blauwvleugeltaling gespot in Maastricht. Ook beantwoorden we de leukste vragen over vogels van luisteraars. Deze keer: waarom heeft de wulp zo’n kromme snavel? Heb je ook een vogelvraag? Laat het weten.

Luister naar Notenkrakers

Wil je ook de zang van de tjiftjaf leren herkennen? Na het luisteren van deze podcast lukt dat moeiteloos. Je kunt de podcast Notenkrakers hieronder luisteren of via Spotify of iTunes. Wil je weten wat een podcast is en hoe het werkt? Lees dan dit artikel.

Eerdere afleveringen

Podcast Het jaar van de wolf

Na bijna 150 jaar is de wolf terug in Nederland. Maar wie is de wolf eigenlijk? Om de wolf te doorgronden, gaat journalist Daniël Mulder van natuurmagazine Roots op pad met mensen die zich bezighouden met wolven. In de laatste aflevering is dat Andrea van den Eng van Nowolves. Zij vindt het geen goed idee dat er wolven leven in Nederland.


Meer Podcast