Nieuw boek: hommage aan de nationale parken van Europa

Daniël Mulder

10 februari 2022 .

Derryclare Lough, Connemara mountains in the background in Ireland.

Zoek je nog reisinspiratie voor de vakantie? Dan is dit nieuwe boek van Lonely Planet een tip. De 60 mooiste nationale parken van Europa staan er overzichtelijk op een rij. Opvallend: Nederland komt niet in het boek voor.

Nationaal park Plitvice in Kroatië. Foto: Nataliia Budianska / Shutterstock.

Om de 60 mooiste nationale parken van Europa in kaart te brengen, vroeg Lonely Planet, de maker van de bekende reisgidsen, aan hun redacteuren en reisauteurs om hun beste reiservaringen. Het moesten parken zijn die echt iets unieks te bieden hebben. In hun eigen woorden is dat: “Een mix van adembenemend natuurschoon, buitengewone flora en fauna, meeslepende activiteiten, interessante plaatselijke cultuur en (soms) een boeiende geschiedenis.”

Ruige Europese natuur

In deze ‘parkencompetitie’ speelt Nederland geen rol. Nul parken staan in het boek. Wel staat het Deense deel van de Waddenzee erin, maar in Nederland is de Waddenzee – dit blijft een pijnlijke constatering – geen nationaal park. Ach, de concurrentie is ook groot als je door dit boek bladert. Sarek, de Karpaten, Abruzzo, veel ruige gebieden waar de natuur nog grotendeels heer en meester is. Dat is ook wat je verwacht van een nationaal park.

Lonely Planet doet waar het goed in is. Enthousiasts beschrijven waarom je juist naar een van deze parken moet. Je krijgt dus praktische tips voor overnachtingen. Welke dieren je kunt spotten, wat te doen in twee of drie dagen of als je langer gaat dan een week. Kortom: de bekende ingrediënten uit de Lonely Planet-reisgidsen. Maar het werkt nog altijd goed en het wakkert de reislust aan.

Nationale parken van Europa, Lonely Planet, Kosmos Uitgevers, € 29,99.

nationale parken van Europa

Nationaal park Tatras in Polen. Foto: Michal Sleczek / Getty Images.

Meer inspiratie voor natuurboeken

  • Deze 11 natuurboeken hebben in 2021 de meeste indruk gemaakt op de redactie van Roots. De boeken kregen in de recensie 5 veertjes, wat staat voor uitstekend.
  • Het nieuwste Roots-boek Vogels in onze tuin is een boek voor liefhebbers. Met prachtige aquarellen van illustrator en kunstenaar Erik van Ommen, en boordevol verhalen en weetjes door Roots-redacteur Paul Böhre.
  • Roots bespreekt maandelijks diverse natuurboeken. De recensies uit ons nieuwste februarinummer lees je hier.

Foto bovenaan: nationaal park Connemara in Ierland. Lukasz Pajor / Shutterstock. 


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws