Eieren zijn echte wonderen van de natuur

Paul Bohre

16-04-2022 00:00:00

eieren

Met Pasen gaan we weer paaseieren zoeken en beschilderen. Super leuk! Ze lijken zo gewoon, maar eieren zijn echte wonderen van de natuur. Ze worden gelegd, je ziet er niets in- of uitgaan en dan, na enkele weken, kruipen er zomaar volmaakte kuikens uit. 5 leuke weetjes over dit unieke ‘product’.

 

1 Hoe ontstaan eieren?

Het begint in de eierstok waar de eicellen zitten. Is de vogel broedrijp (vaak in het voorjaar), dan groeien die cellen en ontstaat de gele eidooier. Deze komen los van de eierstok en zakken naar de eileider. Hier vindt bevruchting plaats. In de eileider vormt zich een membraan (vliesje) om de dooier, de hagelsnoeren die de dooier op z’n plek houden, plus verschillende lagen eiwit en schaalvliezen. In het onderste deel van de eileider, vlak voor het leggen, vormt zich een laag calciumcarbonaat (de schaal) om het ei.

eieren

Eieren van een zanglijster. Foto: iStock

2 Hoe haalt het embryo lucht?

Een eierschaal werkt als een soort Gore-Tex: het laat zuurstof door en houdt water tegen. Zo kan het embryo in een veilig aquariumpje groeien, terwijl er via duizenden poriën in de eierschaal toch zuurstof bij het embryo komt.

3 Wat bepaalt de vorm?

Sommige eieren zijn zo rond als een balletje, andere ovaal als een American football en weer andere heel puntig. Zo legt een ijsvogel ronde eitjes, terwijl zeekoeteieren juist puntig zijn. Wetenschappers ontdekten in 2017 waarom: het blijkt samen te hangen met de vleugelvorm van de moeder. Hiervoor werden 50.000 eieren bekeken van 1400 vogelsoorten. En wat blijkt? Goede vliegers hebben ovale, asymmetrische eieren, terwijl vogels die niet vliegen bolvormige eieren hebben. Het idee is dat echte vliegers een gestroomlijnd lichaam hebben, waardoor er minder ruimte is voor de eieren, wat ze langwerpiger maakt.

eieren

De eieren van de bosuil worden een paar dagen na elkaar gelegd. Foto: iStock

4 Grootste en kleinste ei

De struisvogel legt de grootste eieren – gemiddeld weegt een struisvogelei 1,5 kilo. Dat is 24x zo zwaar als een kippenei. Het kleinste eitje legt de bijenkolibrie: het is slechts 0,5 cm lang.

5 Langste broeder

Albatrossen broeden het langst van alle vogels ter wereld: bijna drie maanden! En dat voor dat ene ei dat ze leggen.

 

Meer weten over vogels?

Vind je vogels kijken leuk, bestel dan het nieuwste Roots Vogelmagazine online, verzending is gratis. Met onder andere een leuk artikel over hoe vogels hun nesten maken. Of ga een mee met een van de Roots vogelreizen en -weekends.

Wat een vraag: waarom beschildert de hop haar eieren?

 

Recente Editie

Meer Vogels