Duizenden kraanvogels onderweg!

Paul Bohre

5 March 2024 .

kraanvogels

Kraanvogels. Foto: Willi Rolfes

Vogeltrek sites melden het volop: er zijn duizenden kraanvogels onderweg! Deze majestueuze vogels hebben overwinterd in Zuid-Spanje en zijn weer onderweg naar hun broedgebieden in Noord-Europa. Vooral boven de Ardennen en in (Zuid)oost-Nederland worden grote groepen gezien en gehoord. Hun geluid is zo mooi!

In het najaar, als de kou invalt in het hoge noorden, trekken kraanvogels in grote groepen naar het warme zuiden van Europa. Ze overwinteren daar in grote aantallen, vooral in Spanje. Ze passeren dan onderweg eerst Duitsland en vervolgens trekken ze dan over zuidoost-Nederland en de Belgische Ardennen naar het zuiden. En nu trekken ze weer terug naar het noorden. Op goede trekdagen zien vogelaars soms tienduizenden vogels. Ook de komende dagen met de verwachte oostenwind maak je kans om ze te zien, en vooral ook te horen. Hun melancholiek trompetterend ‘krroeh-krroeh’ geluid zorgt iedere keer weer voor een ‘kippenvel’-moment.

Vooral met zuidoosten wind maak je in heel Nederland kans op overtrekkende kraanvogels. Foto: Metje van Tongeren

Broedsucces

Sinds 2001 broedt de kraanvogel ook in Nederland. Het eerste paar kraanvogels broedde in het Fochteloërveen. Inmiddels is hun aantal gegroeid naar er 49 broedparen in 2023. Noord-Nederland herbergt het merendeel, maar ook in het midden en zuiden van het land broeden deze vogels steeds vaker. En in hun oorspronkelijke broedgebieden in Duitsland en Scandinavië neemt het aantal broedvogels ook nog steeds  toe. Op kraanvogels.net  lees je meer over het wel en wee over deze machtig mooie vogels, en hoeveel jongen er zijn uitgevlogen.

De kraanvogels komen

De beste kans om zelf overtrekkende kraanvogels te zien en te horen maak je de komende dagen vooral in Oost- en Zuidoost-Nederland. Gaat de wind iets meer en wat harder uit het oosten waaien, dan vliegen ze ook soms ook over het midden en soms zelfs westen van Nederland. Check Waarneming.nl voor vogels boven Nederland en Waarnemingen.be voor waarnemingen in België.

kraanvogels
Kraanvogels trekken in grote en kleine groepen. Foto: Willi Rolfes

Meer zien, horen & lezen

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Vogels