Wat een vraag: waarom heet de Vlaamse gaai tegenwoordig gaai?

Daniël Mulder

28-04-2021 00:00:00

gaai

Stel je leukste natuurvraag aan Roots, dan zoeken wij het voor je uit. Deze bijvoorbeeld van Roots-lezer Ellen Schafraet. Zij wil weten waarom de Vlaamse gaai tegenwoordig gaai wordt genoemd? Roots-redacteur en vogelkenner Paul Böhre zocht het uit.

In 1999 stelde de Commissie Systematiek Nederlandse Avifauna als officiële naam ‘gaai’ vast voor de soort Garrulus glandarius. “Maar veel mensen blijven hem toch Vlaamse gaai noemen, omdat gaai te kaal in de oren klinkt”, legt Roots-redacteur Paul Böhre uit.

“Maar het blijkt achteraf toch ook de ‘officiële’ Nederlandse naam te zijn voor de ondersoort die wij in onze bossen zien. Alle 35 ondersoorten van de gaai zijn goed op uiterlijk van elkaar te onderscheiden en voor veel van die ondersoorten zijn (dus) Nederlandse namen beschikbaar. De naam voor de in Noordwest-Europa voorkomende ondersoort Garrulus glandarius glandarius is: Vlaamse gaai.”

Foto: iStock

Meer leuk nieuws over de gaai

  • “De grootste bosbouwers van de wereld”, zo worden gaaien ook wel genoemd. Zodra er eikels aan de eikenbomen komen, begint hij ze her en der in de grond te stoppen. Als wintervoorraad. Degene die hij vergeet op te graven, groeien uit tot een nieuwe eik. Deze ‘bosbouwer’ is ook nog eens heel fotogeniek, blijkt uit deze 10 prachtplaten.
  • In het najaar is er een overvloed aan boomvruchten. Pientere eekhoorns, maar ook de slimme gaaien leggen dan een wintervoorraad aan. Wist je dat een gaai maar liefst zes eikels in een keer kan vervoeren? En dat ze er meer dan 5.000 verstoppen!
  • Bekijk op de website van Sovon hoe het gaat met deze vogel.

Meer leuke natuurvragen

In de nieuwe Roots van mei vind je in de rubriek ‘Wat een vraag!’ meer leuke natuurvragen. Nieuwsgierig? Bestel dan het meinummer eenvoudig online. Gebruik de kortingscode ‘GRATIS’ en je betaalt geen verzendkosten.”

Foto header: Will de Kleijn

Recente Editie

Meer Vogels