Wat heeft de goudvink eigenlijk met een stier te maken?

Daniël Mulder

18 October 2021 .

Goudvink zit op een tak

Stel je leukste natuurvraag aan Roots, dan zoeken wij het voor je uit. Deze bijvoorbeeld: wat heeft de goudvink met een stier te maken? Bioloog Geert-Jan Roebers, die jaarlijks de Roots Scheurkalender maakt, weet het antwoord.

Wie een tuin heeft, hoopt ’s winters op het bezoek van goudvinken. Deze 17 centimeter grote, gedrongen, vinkachtige vogels hebben een lange staart en een dikke zwarte snavel. De mannetjes hebben een prachtige rode borst, buik en wangen, zwarte kopkap, vleugels en staart. De vrouwtjes vallen minder snel op en hebben juist een goede schutkleur: grijsbruin lichaam, zwarte kopkap en staart, grijze bovenvleugels.

Goudvink zit op een tak in een naaldboom

Goudvink in een naaldboom. Foto: iStock

Goudvink vs stier

Maar wat is nu de link tussen een stier en de goudvink? “De Engels naam van de goudvink is bullfinch“, zegt bioloog Geert-Jan Roeers. “Stiervink dus. Nee, dat is niet vanwege die knalrode borst van het mannetje die als een rode lap op een stier zou werken. Het gaat om zijn bouw: de goudvink heeft een stevige ‘stierennek’.”

Zin in nog meer natuurweetjes?

De Roots Natuuragenda 2022 (t.w.v. € 13,99) bevat iedere week een weetje en staat verder vol met een selectie van 108 prachtige natuurfoto’s van deelnemers aan de Roots Natuurfotowedstrijd 2021. De Roots Scheurkalender 2022 (t.w.v. € 15,99) bevat 365 full colour natuurfoto’s. Met elke dag een natuurweetje of quizvraag (met antwoord).

Je ontvangt de agenda óf scheurkalender 2022 nu cadeau bij een mini-abonnement op Roots. Je betaalt slechts € 17,50!”

Nog 3 leuke natuurvragen van Roots

  1. Waarom heeft de meerkoet zulke bijzondere poten?
  2. Het is paddenstoelentijd? Daarom de vraag: hoe groot wordt de grote parasolzwam?
  3. Waarom hangen vleermuizen eigenlijk ondersteboven?

Foto bovenaan: Herman van der Hart

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Vogels