Wat een vraag: hoe groot wordt de grote parasolzwam?

Daniël Mulder

17-09-2021 00:00:00

grote parasolzwam

Stel je leukste natuurvraag aan Roots, dan zoeken wij het voor je uit. Deze bijvoorbeeld: hoe groot wordt de grote parasolzwam?

Als ze net uit de grond komen, lijken het net drumstokken. Daarna groeien ze uit tot enorme paddenstoelen met een steel van wel 30 centimeter hoog en met een hoed die een doorsnee van 35 tot 40 centimeter kan bereiken. We hebben het hier over de grote parasolzwam, die je in september volop kunt zien. De grote parasolzwam is de grootste plaatjeszwam van Europa en doet zijn naam dus alle eer aan.

grote parasolzwam

Als de grote parasolzwam nog jong is, is de hoed bolvormig. Foto: Edwin Giesbers

Grote parasolzwam in de berm

De hoedkleur is veelal geelbruin tot grijsbruin. Op de hoed zitten schubben, de resten van het algehele omhulsel dat eerst nog om het onrijpe vruchtlichaam zit. Als de hoed uitdijt en de steel groeit, breekt het en vormt het de schubjes op de hoed. Als je goed kijkt zie je aan de voet van de steel ook nog een gedeelte van het vlies zitten: de beurs genoemd. De grote parasolzwam komt voor in wegbermen, bosranden en in zonnige niet bemeste (bos)weiden. Ze staan solitair, maar ook vaak in groepen.

grote parasolzwam

De steel van de grote parasolzwam kan tot 30 centimeter lang worden en heeft een doorsnede van 1 tot 3 centimeter. Foto: Paul Böhre

Lees meer over paddenstoelen

  • Topfotograaf Edwin Giesbers geeft een mini-masterclass: hoe fotografeer je paddenstoelen?
  • Ruim 5.000 soorten paddenstoelen telt Nederland en alle paddenstoelen hebben een eigen naam. Maar hoe onthoud je ze? Roots selecteert 7 paddenstoelen die hun naam eer aandoen, en die je dus eenvoudig herkent als je eropuit trekt.
  • Is dit een broodje aap of niet: de vliegenzwam groeit alleen bij berken…
  • Hier vind je de grote parasolzwam.

Nu verkrijgbaar: Roots van september 2021

In het nieuwe septembernummer van Roots vind je meer leuke natuurvragen. Het nummer ligt nu in de winkel. Bestel deze snel en makkelijk via onze webshop. Vermeld ‘GRATIS’ bij de kortingscode en je krijgt het nummer zonder verzendkosten (binnen Nederland) thuisgestuurd.”

Foto bovenaan: Sabrina Schot

Recente Editie


Meer Paddenstoelen