Heerlijke Roots vogelsafari op Texel

Paul Bohre

22 October 2021 .

Dit najaar genieten dertien gelukkige deelnemers van een Roots vogelsafari op Texel. Ze vallen letterlijk met hun neus in de boter, want juist in dat weekend laten zeer bijzondere vogels zich prachtig zien, waaronder de zeer zeldzame goudlijster.

De vrijdag starten we meteen al prima met heerlijk weer. Eenmaal op het eiland wordt eerst de zuidkant van het eiland uitgekamd op leuke soorten. In de Mokbaai zit het vol vogels. Veel soorten steltlopers waaronder honderden wulpen, IJslandse- en rosse grutto’s, maar ook tientallen lepelaars. De eerste baardmannetjes horen we wel, maar we zien ze niet.

Heerlijke Roots vogelsafari op Texel

Wulpen in de Mokbaai. Foto Paul Bohre

 

Jagende kiekendief

Daarna wandelen we naar de Horsmeertjes. Hier zijn altijd wel een paar geoorde futen te vinden en veel soorten eenden, waaronder de brilduiker. Een grauwe franjepoot, een apart steltlopertjes dat al zwemmend muggenlarfjes van het wateroppervlak oppikt, is de eerste bijzondere soort van het weekend. Daarna gaan we door naar het Grote Vlak waar al een paar weken een zwarte ibis verblijft. Ook die zien we mooi in de scoop. De biologische lunch nuttigen we op het uitzichtpunt over de noord Slufter, een prachtige plek om vogels te kijken. Hier zien we onder andere zilverplevier, pijlstaarten en groenpootruiters. Een blauwe kiekendief jaagt vlak over de bus. De rest van de middag zoeken we diverse plasje aan de oostkant af op leuke steltlopers, waaronder veel kemphanen en kleine strandlopers. Een heerlijke eerste dag!

Heerlijke Roots vogelsafari op Texel

Jonge havik plukt een prooi in een weiland langs de Watermolenweg. Foto Paul Bohre

 

Vroege wilde zwanen

De zaterdag en zondag bezoeken we diverse andere gebieden op het eiland. ’s Ochtends gaan we steevast naar het gebied rond de vuurtoren, de beste plek voor het observeren van trekvogels. Een van de eerste vogels die overvliegt is nota bene een citroenkwikstaart, een zeldzame vogel op Texel. Maar ook een slechtvalk op de mast is superleuk te zien, een wenssoort van een van de deelnemers. Even later kijken we een tijdje over zee en zien maar liefst drie soorten jagers. Wenssoort nummer twee is ingelost. Na het ontbijt rijden we langzaam zuidwaarts en stoppen op diverse leuke vogelplekken. We zien onder andere drie wilde zwanen, ongewoon vroeg dit najaar!

Heerlijke Roots vogelsafari op Texel

Zeldzame goudlijster gezien door de telescoop en gedigiscoopt.

Zeldzame goudlijster

Als we willen lunchen bij het uitkijkpunt bij De Geul, komt opeens de waarneming van een goudlijster door. De vogel is gezien in de tuintjes op de noordpunt, en wij zitten in het uiterste zuiden. Snel beslissen Klaas en ondergetekende dat de lunch dit keer in de bus mag worden genuttigd. We rijden linea recta naar de bewuste plek, waar we gewoon ‘aan kunnen schuiven’. Deze zeer zeldzame lijster uit het verre oosten laat zich mooi door diverse opgestelde telescopen bewonderen. Door zijn cryptische verenkleed en stiekeme gedrag echt dé droomsoort van iedere vogelaar. En wij hebben hem gewoon in de pocket.

Nog meer wenssoorten

Later in het weekend zien we nog veel meer moois op vogelgebied, zoals bijvoorbeeld een zeer late blauwborst en regenwulp, maar ook de vierde jagersoort: de kleinste jager. Zondagochtend wordt de tweede mega zeldzame soort ontdekt, een jonge Amerikaanse goudplevier. Ook die kunnen we even later tijdens een ochtendwandeling mooi bekijken. Het wordt alsmaar gekker… we rollen nog een paar wenssoorten op van deelnemers, zoals een plukkende havik in een veld. Het baardmannetje staat bij drie mensen bovenaan de wenslijst, dus daar doen we vlak voordat de deelnemers weer op de boot gaan, een ultieme poging bij de Mokbaai. En we hebben geluk, een mannetje laat zich heel mooi zien, boven in een rietstengel. Met 123 soorten op zak gaan de mensen tevreden naar huis, met veel mooie herinneringen. Volgend jaar iets voor jou?

Heerlijke Roots vogelsafari op Texel

In 2022 organiseert Roots in samenwerking met BirdingBreaks wederom twee vogelweekends op Texel. Het gaat om de weekenden van 22-24 april 2022 en 23-25 september 2022. De weekenden worden begeleid door Texelaar Klaas de Jong en Roots Vogelmagazine redacteur Paul Böhre. Aanmelden kan via de links.

Vind je vogels kijken leuk, bestel dan het laatste Roots Vogelmagazine, kosteloos verzonden als de ‘GRATIS’ vermeldt bij de kortingscode.

Altijd al een keer een uil in het echt willen zien? Maak kans op zes soorten in een weekend!

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Vogels