Wat een vraag: hoe houd je de tjiftjaf en de fitis uit elkaar?

Paul Bohre

9 April 2024 .

tjiftjaf

Vanaf half maart keert de tjiftjaf terug uit het zuiden, begin april arriveert de fitis. Maar hoe houd je deze twee ‘groene’ zangertjes uit elkaar?

Als je vogels wilt leren herkennen, is veldkennis natuurlijk het belangrijkst. Om in de natuur een tjiftjaf van een fitis te onderscheiden heb je aan je oren genoeg. De tjiftjaf zingt eindeloos herhaald zijn eigen naam, de zang van de fitis bestaat uit een reeks van mooie, heldere fluittonen en loopt af met een wegstervende riedel.

Tjiftjaf of fitis?

Toch is het ook leuk om in het veld (of aan een foto) te kunnen zien om welk van de twee het gaat. In dat geval geven de poten houvast: zijn die donker gekleurd, dan heb je te maken met een tjiftjaf. De fitis heeft lichtbruine tot vleeskleurige pootjes.

De tjiftjaf heeft donkere poten, een dun zwart snaveltje, korte beige wenkbrauwstreep en korte vleugels. Foto: Annie Keijzer
De fitis herken je aan lichtbruine tot vleeskleurige pootjes, langere vleugels en een langere en forsere snavel. Ook heeft de snavel een geel/roze basis. Foto: iStock

Kijktip

De tjiftjaf zie en hoor je vooral in de wat oudere groene woonwijken en bossen, de fitis is meer een vogel van jonge bossen en heideterreinen (vooral laag begroeide jonge terreinen).

Meer leuk vogelnieuws

Kun je geen genoeg krijgen van vogels? Het nieuwe Roots Vogelmagazine voorjaar 2024 is zojuist verschenen. 

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Vogels